Subota, 20. travnja 2024.

Grad i Županija našli zajednički jezik oko nove Obrtničke škole

Koprivničko Gradsko vijeće u ponedjeljak će dati, a Županijska skupština u utorak prihvatiti pravo građenja za novu Obrtničku školu u Koprivnici. Time se konačno i u formalnom smislu odnosi Grada i Županije oko tog projekta normaliziraju i stvaraju se uvjeti za gradnju ovog potrebnog obrazovnog objekta.

O projektu nove Obrtničke jučer su u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta sa zamjenikom ministra Rokom Andričevićem razgovarali župan Darko Koren i njegov zamjenik Ivan Pal. Tema je bila spornih 2.000 projektiranih kvadrata, koje u školi i Županiji smatraju opravdanim obzirom na specifičnost obrazovnih programa, dok prema novijem i trenutno važećem Pravilniku za njih nema osnove. Evo što je o rezultatima sastanka Radio Dravi rekao jedan od sudionika, dožupan Ivan Pal:

[pull_quote_center]Tih 2.000 kvadrata uvjetno nazvano spornih za Županiju nije sporno. Mi ćemo ići u taj projekt bez obzira da li ćemo ih platiti sami ili će ih financirati država. Ministarstvo se poziva na svoj Pravilnik, no sljedeći je korak razgovor s Agencijom pa ćemo pokušati, što je apsolutno moguće, na to su nas upozorili u Ministarstvu prosvjete, možda možemo uvjeriti Ministarstvo financija odnosno Agenciju koja vodi čitav projekt da je to neophodno potrebno za ovakvu sredinu kakva je Koprivničko-križevačka županija odnosno Grad Koprivnica. Također je argument da se radi o strukovnoj školi, a znamo da nam je strukovno školstvo na prilično niskim granama, da trebamo dizati uvjete i vjerujemo da postoje takve mogućnosti.[/pull_quote_center]

Za zaključiti je da bi država mogla financirati ovih 2.000 kvadrata, no to će očito biti politička odluka za koju treba lobirati. A da je to moguće, posredno nam je potvrdio dožupan Pal koji je izrazio zadovoljstvo potporom koprivničke gradske vlasti. Posebno je istaknuo dogradonačelnika Mišela Jakšića koji je županijskim čelnicima omogućio prve kontakte s najodgovornijima u resornom Ministarstvu zahvaljujući čemu se projekt Obrtničke škole nakon dugo vremena pokrenuo s mrtve točke.

zatvori