Utorak, 23. travnja 2024.

Goran Beus Richembergh: Zadovoljan sam radom HNS-a u vašoj županiji

Koprivnički HNS organizirao je jučer javnu tribinu na kojoj je gost bio saborski zastupnik HNS-a i član Središnjeg odbora stranke Goran Beus Richembergh. Na tribini pod nazivom Koga i kako birati na idućim parlamentarnim izborima? bilo je riječi o nedavnim izmjenama i dopunama Izbornog zakona kojima se reguliraju pitanja izbora zastupnika u Hrvatski sabor, odnosno tzv. preferencijalnog glasovanja. Zastupnik Beus Richembergh objasnio je što ove novine znače za formiranje lista te mogu li one utjecati na veći odaziv birača. Prije svega, stranke će zbog preferencijalnog glasovanja morati drugačije slagati svoje izborne liste.

– Dakle, da na vrh lista stavljaju one koji doista jesu u lokalnim i regionalnim sredinama prepoznatljivi političari, koje javnost cijeni i prati, tako da na koncu ne dođe do velikih promjena – rekao je Beus Richembergh. – Međutim, ukoliko stranka ili koalicija stratificira listu tako da su poznatiji nešto niži, postoji ozbiljna mogućnost da građani promjene redoslijed na listi.

Dodao je i kako se nada da će to makar za nekoliko postotaka povećati odaziv birača na izbore. Zastupnik Beus Richembergh novinarima je rekao i kako je zadovoljan radom HNS-a u Koprivničko-križevačkoj županiji. – Mogu reći da je koalicija ovdje stabilna, da je HNS vrlo konstruktivan dio te priče, ne samo po tome kako dužnost obavljaju oni koji HNS predstavljaju i u predstavničkoj i u izvršnoj vlasti, nego i po inicijativama, a rekao bih i angažmanu svojih stranačkih kolega u Vladi.

Na tribini je bilo riječi i o općoj političkoj kulturi, bipolarizaciji kao snažnom procesu koja se sve više zaoštrava kako se ide prema izborima, ali i o tome što mladi misle o političkoj situaciji.

zatvori