Srijeda, 24. travnja 2024.

Županijsko izaslanstvo upoznalo poljska iskustva s grijanjem na drvnu sječku

Zamjenik koprivničko-križevačkog župana Darko Sobota boravio je s načelnicima općina Novigrad Podravski, Kalinovac, Molve, Kloštar Podravski, Novo Virje, Podravske Sesvete i Virje u Poljskoj. Na poziv domaćina posjetili su općine Pruszcz i Dobrzy gdje su imali prilike upoznati se s primjerima dobre prakse energetske učinkovitosti. Konkretno, kaže dožupan Sobota, riječ je o uštedama grijanja u javnim ustanovama poput škola, dječjih vrtića, sportskih dvorana, zdravstvenih ustanova i domova za starije, ali i u stambenim objektima u kojima se primjenjuje grijanje na drvnu sječku koja je praktički vrlo koristan lokalni otpad.

– Uštede su u javnom sektoru, prema onome što je nama prezentirano, bile od 30 do 50% s time da je povrat investicija kod njih bio maksimalno do tri godine – istaknuo je Sobota.

Osim uštede energije, ovakav način grijanja stvara i nove gospodarske perspektive, posebice na području malog i srednjeg poduzetništva. Naime, potrebnu sirovinu, drvni lokalni otpad, treba prikupiti, obraditi i briketirati, što otvara mogućnosti novih radnih mjesta.

– Upravo na taj način se zapravo zbrinjava to smeće, granje kroz sustave grijanja – pojasnio je Sobota – pa je korist zapravo višestruka.

Inicijativu za takav način grijanja javnih objekata – škole, vrtića i sportske dvorane – iskazali su u novigradskoj općini, podsjetio je dožupan Sobota te izrazio uvjerenje da će u nekim podravsko-prigorskim općinama takav sustav biti implementiran već do iduće sezone grijanja.

zatvori