Srijeda, 24. travnja 2024.

Jakšić: U Koprivnici zasad nema negativnih učinaka porezne reforme

Iako će se stvarni učinci porezne reforme i smanjenih prihoda u jedinicama lokalne samouprave vidjeti tek nakon prva tri mjeseca, u koprivničkoj Gradskoj upravi ohrabrujućim drže financijske rezultate koje je gradski proračun ostvario u siječnju.

– Takozvani gubitak nakon porezne reforme državne vlasti u prvom mjesecu pokazuje se manjim nego što su u prvom naletu pokazivale naše projekcije i to je ono što nas definitivno veseli – izjavio je za Radio Dravu zamjenik koprivničke gradonačelnice Mišel Jakšić, pojasnivši kako su smanjene porezne prihode u gradskom proračunu ublažili bolji gospodarski pokazatelji iz prošle godine. – U proteklih godinu dana nezaposlenost u gradu Koprivnici je pala za 14,5%, što je brže od prosjeka Koprivničko-križevačke županije, ali i od državnog prosjeka. Imamo i veći rast izvoza te veći rast dobiti poduzeća. U 2014. godini je nakon šest godina više obrta otvoreno nego zatvoreno, što su definitivno pokazatelji koji nas vesele.

Jakšić je ponovio da na Zrinskom trgu ne razmišljaju o povećanju cijena komunalnih usluga, već, naprotiv, o njihovom smanjenju. Također su ustrajni u nakani da se u Koprivnici ne uvodi prirez čime je građanima dosad za potrošnju ostalo 150 milijuna kuna.

– Sve ove godine u Gradu Koprivnici smo tražili modele da ne uzimamo novac našim sugrađanima. Možemo reći da, kad se zbroji prirez i cijena energenata, da smo na taj način možda građanima omogućili trinaestu plaću u ovome gradu. Tim putem nastavljamo i dalje – istaknuo je Jakšić.

Istovremeno, gradska je uprava pomno ulagala novac pa Grad Koprivnica trenutno ima imovinu vrijednu milijardu kuna, zaključio je dogradonačelnik Jakšić te za Radio Dravu rekao da će i u ovim teškim vremenima nalaziti načine kako život građanima Koprivnice učiniti lakšim, poglavito kroz smanjenje cijena energenata i komunalnih usluga.

zatvori