Četvrtak, 25. travnja 2024.

Županija prodala udio u tvrtki Ceste za gotovo dva milijuna kuna

Župan Darko Koren potpisao je prodaju udjela Koprivničko-križevačke županije u trgovačkom društvu Ceste d.d. Bjelovar. 2070 dionica po cijeni od 900 kuna kupili su, svaki po pola, križevački Radnik i same bjelovarske Ceste.

Tom prodajom Županija je ostvarila prihod od 1.863.000 kuna. Odluku o prodaji na prijedlog župana donijela je na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici skupština naše županije uz protivljenje dijela oporbe.

SDP je nezadovoljan načinom određivanja prodajne cijene dionica, a Živi zid jer smatra da je ekonomski neopravdano prodavati tvrtku koja dobro posluje i isplaćuje dividendu, pa je i naša županija tako dobila 146.000 kuna.

Odluku o prodaji župan Koren je obrazložio sljedećim riječima:

– Ne prodajemo mi tvrtku nego 3% udjela koje imamo u toj tvrtki. Taj udio u praksi, u sustavu upravljanja i odlučivanja, ne znači baš ništa. A dividenda od 140.000 kuna na dobivenim 1,8 milijuna… Možete izračunati, mi bismo idućih 13 godina čekali da oplemenimo taj kapital. A pitanje je što bi bilo. To se nikad ne zna. Ovog trenutka smo procijenili da nam taj udjel od 3% ne znači ništa, a milijun i 800 nam znači.

Županijski pročelnik za gospodarstvo Marijan Štimac istakao je da u određivanju cijene nema ništa sporno. Kako Ceste ne kotiraju na zagrebačkoj burzi, cijena je određena na temelju ponude i potražnje, a uzme li se u obzir da Bjelovarsko-bilogorska županija ne uspijeva prodati kontrolni paket dionica jer ne prihvaća ponuđenu cijenu od 960 kuna, možemo biti zadovoljni postignutom cijenom.

Zaključio je pročelnik Štimac te podsjetio da je novac od prodaje udjela u Cestama namijenjen povratu primljenih zajmova.

zatvori