Petak, 29. ožujka 2024.

ŽUPAN KOREN UOČI SJEDNICE ‘Vjerujem da bismo iduću godinu mogli iskoristiti za konsolidiranje financija’

Skupština Koprivničko-križevačke županije na današnjoj bi sjednici u Koprivnici trebala donijeti proračun za iduću godinu.

Župan Darko Koren podsjetio nas je da županijski proračun nije samo 151 milijun kuna, s koliko namjerava raspolagati županijska uprava, već on obuhvaća i proračune svih županijskih ustanova, uključujući i višegodišnjeg “gubitaša” bolnicu te ukupno iznosi 468 milijuna kuna.

No, kako je prošli tjedan na sastanku o osnivanju Savjeta za sjevernu i središnju Hrvatsku, imao prilike razgovarati s premijerom, ali i mnogim ministrima, među kojima i ministrom financija, župan Koren ne krije optimizam kad su u pitanju županijske financije, osobito u prihodovnoj strani:

Darko Koren. Snimio Marko Posavec.

– Mislimo da će na naš proračun i poslovanje iznimno utjecati novi Zakon o financiranju područne i lokalne samouprave. Stupa na snagu od 1. siječnja. Prema prvim izračunima, mogli bismo računati na povećanje naših prihoda, a sam ministar nam je rekao da će taj iznos uvelike nadmašiti naše izračune. No sada ne želim konkretizirati te brojke. Nadam se da će tako i biti. To bi nam pomoglo sanirati naše financijske probleme. Poglavito se to odnosi na gubitke bolnice, što bismo tako mogli sanirati prije nego što smo planirali. A dobio sam najavu i da će sama bolnica uskoro iz državnog proračuna dobiti dio novca za saniranje svojih dugova. I o tome ćemo uskoro razgovarati. Vjerujem da bismo iduću godinu doista mogli iskoristiti za konsolidiranje financija cijelog sustava županijskog proračuna, u što, ponovo ističem, spadaju i proračuni naših ustanova, među kojima je najveći gubitaš upravo koprivnička bolnica.

Župan Koren očekuje da će novi Zakon o financiranju područne i lokalne samouprave doista rezultirati povećanje izvornih županijskih prihoda te da će to omogućiti, ne samo konsolidiranje, već i osigurati novac za nastavak sufinanciranja razvojnih programa.

A osim o proračunu za očekivati je da će današnju sjednicu Županijske skupštine obilježiti još jedna rasprava o Piškornici. Oporbeni klub SDP – Hrvatski laburisti zatražio je dopunu dnevnog reda raspravom o odgovornosti predstavnika naše Županije u trgovačkom društvu Piškornica.

Poglavito se to odnosi na predsjednika Nadzornog odbora, županijskog pročelnika Marijana Štimca te na predsjednika Skupštine, župana Darka Korena, no i na, kako su neki dan poručili javnosti, predsjednika Županijske skupštine Željka Pintara i člana Županijske skupštine, saborskog zastupnika Željka Lackovića.

U međuvremenu je održana i redovna skupština Piškornice, nakon koje je Darko Koren Dravi.info rekao da će upravo na današnjoj sjednici opširno govoriti o toj temi.

A sve inicijative županijske oporbe, ističe, smatra nepotrebnim politiziranje projekta kojima bi u našu županiju trebalo investirali 500 milijuna kune iz Europske unije.

zatvori