Srijeda, 24. travnja 2024.

VIKEND PROGNOZA Prvo vjetar, kiša i snijeg, a onda noćna mora za sve ljubitelje blagdanskog ugođaja

Pred nama je nova promjena vremena koja bi ponegdje mogla ostaviti i tanji snježni pokrivač. Zatim ćemo se malo smrznuti, a onda nam slijedi nešto što u prosincu vjerojatno nitko ne želi: naglo zatopljenje, južina i kiša. Što je najgore, takvo bi se iznadprosječno toplo i kišno vrijeme moglo zadržati i tijekom cijelog idućeg tjedna.

Krenimo redom. Petak bi trebao osvanuti sunčan, no tijekom dana će se naoblačiti. Kao nepogrešiv znak nadolazeće promjene vremena zapuhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar, a s njim će porasti i temperatura – čak do 12 ili više stupnjeva. Fronta će nam stići u kasnim popodnevnim ili večernjim satima kada očekujemo kišu, a vjetar će okrenuti na sjeverac.

Tijekom noći na subotu uz pad temperature kiša će prijeći u snijeg i do subotnjeg jutra mjestimice je moguće stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, prvenstveno na Bilogori i Kalniku, ali možda i ponegdje u nižim predjelima. Oborine bi najkasnije tijekom prijepodneva trebale prestati.

Subota će biti pretežno oblačna i hladna uz umjeren sjeverni vjetar i dnevnu temperaturu tek koji stupanj iznad nule. Brr!

Nedjelja bi nam mogla donijeti djelomično razvedravanje i nešto sunca, ali razvedri li se tijekom noći jutro će biti vrlo hladno: oko -8 stupnjeva, možda i niže. Stoga će, osim mraza, postojati i opasnost od poledice. Ako noć ostane oblačna temperature će i dalje biti u minusu, ali ne tolikom. Tijekom dana će biti promjenjivo oblačno i hladno, a vjetar će lagano okretati na južne smjerove.

Prognoza vremena za sljedeći tjedan još uvijek je pomalo nepouzdana, ali trend prognostičkih modela nije nimalo obećavajući. Za početak, u ponedjeljak i utorak nas čeka jaka južina, ali zaista jaka: jugozapadni vjetar razmahat će se do besvijesti. Ponedjeljak bi još uvijek trebao biti suh, a u utorak nam pomahnitala južina donosi i kišu. Tako ćemo u gotovo jednom danu skočiti iz zimskih temperatura u proljetne, sve popraćeno jakim vjetrom. Nije nezamislivo da početkom idućeg tjedna mjerimo najviše dnevne temperature do 14 stupnjeva.

Što se tiče nastavka tjedna, i tu su trenutne naznake vremena loše. Prema idućem vikendu temperature će lagano padati, ali još uvijek će biti iznad prosjeka za doba godine i, kako se zasad čini, gotovo svaki dan će padati kiša. Umjesto u snijegu, u blagdansko bismo doba mogli ući u vodi i blatu.

Valja, međutim, imati na umu da prognoze za tako daleka razdoblja nisu odviše pouzdane i još uvijek ima prostora za popravak. Pratite situaciju na Dravi.info.

zatvori