Četvrtak, 28. ožujka 2024.

TJEDNA PROGNOZA Pomahnitala južina i snjegožder pa novi hladni udar

Iza nas je prvi snijeg ove jesensko-zimske sezone. Pao nam je u noći s petka na subotu i ostavio nam je 10 centimetara pokrivača, što se do nedjeljnog jutra već svelo na 2 cm. A kako smo i najavili, početak tjedna obilježit će izražena južina – jak jugozapadni vjetar i iznadprosječno visoke temperature zraka. Bit će to dramatičan skok iz zimskih uvjeta u one primjerenije proljeću. Sredinom tjedna stiže nam fronta uz koju će malo zahladiti, a past će i nešto kiše, onda ponovno južina i za vikend nova promjena vremena uz pad temperature, kišu i možda malo snijega.

Po danima, to bi izgledalo otprilike ovako…

Ponedjeljak će biti pretežno oblačan. Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar za koji smo već rekli da će biti glavno obilježje vremena prva dva dana u tjednu. Temperatura zraka i dalje će biti u porastu pa poslijepodne možemo mjeriti i 13 ili čak do 15 stupnjeva. Nakon hladne nedjelje bit će to vrlo nepovoljna biometeorološka situacija, a s obzirom na topljenje snijega doći će i do porasta vodostaja. Južinu, naime, često zovemo “snjegožderom”.

Gotovo cijeli utorak proći će u znaku vrlo sličnog vremena. Bit će promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja ili možda djelomično sunčano ako vam to predstavlja neku bitnu razliku. Puhat će umjeren do pojačan jugozapadni vjetar, možda nešto slabiji nego prethodnog dana, ali temperature će još malo porasti: ujutro oko 10 do 12, poslijepodne možda i do 16 ili 17 stupnjeva. No, u drugom dijelu poslijepodneva i tijekom večeri situacija će se promijeniti: očekujemo jače naoblačenje i kišu te promjenu smjera vjetra u sjeverozapadni i sjeverni. Mjestimice može pasti i veća količina oborina, a uz pad temperature u noći na srijedu kiša može malo prijeći i u susnježicu i snijeg, prije svega u višim predjelima.

Srijeda će stoga biti hladnija. Kiša će najkasnije tijekom prijepodneva prestati i ostatak dana bit će većinom oblačan, suh i prohladan; temperatura će se uglavnom kretati oko 3 do 5 stupnjeva.

Kako smo trenutno na “pokretnoj traci” ciklona, već u četvrtak stiže nam nova južina i novi porast temperature uz većinom oblačno vrijeme. Ponovno će zapuhati jugozapadnjak i temperature opet mogu skočiti do 10 ili više stupnjeva. Kiše, kako se zasad čini, ne bi trebalo biti, što je dobra vijest jer se te večeri otvara Koprivnička bajka. (Južina, doduše, nije dobra vijest, ali bolje ona nego kiša).

Petak će biti još topliji, a u drugom dijelu dana moguća je i kiša koja će se protegnuti i na sljedeći dan. Tijekom subote stiže nam novo zahlađenje sa sjevernim vjetrom. Kiša prema kraju dana može prijeći u snijeg, no kako sada stvari stoje ne čini se vjerojatnim da možemo govoriti o nekom novom značajnom snježnom pokrivaču.

Nedjelja i prvi dani narednog tjedna bili bi stabilniji i znatno hladniji, a možemo li se nadati bijelome Božiću još je prerano reći.

zatvori