Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Skupštinska većina protiv je utvrđivanja odgovornosti Darka Korena i Marijana Štimca za događaje u Piškornici

Kao što je i bilo za očekivati, većina članova Županijske skupštine odbila je čak dva oporbena prijedloga za utvrđivanje odgovornosti predstavnika Koprivničko-križevačke županije za događaje u Regionalnom centru za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica.

Prvi prijedlog za utvrđivanje političke odgovornosti iznio je Dejan Kutičić iz Živog zida:

Bivši direktor Mladen Jozinović samo je žrtveno janje! Najodgovorniji za događaje u Piškornici je župan Darko Koren jer je stalno branio svog direktora i govorio da Piškornica odlično posluje.

Snimio Marko Posavec.

Kutičić je podsjetio da je bonusima i honorarima koje si je isplatio Jozinović nastala šteta od najmanje 2,3 milijuna kuna, čemu treba dodati i druge načine kojima je izvlačen novac iz tvrtke.

— Smatram da je župan Koren za to odgovoran 90 do 100 posto i najmoralnije što može učiniti je da podnese ostavku i ja to od njega sad tražim!

Kutičić je ujedno zatražio od članova Županijske skupštine da razriješe župana Korena iz Skupštine Piškornice te pročelnika Marijana Štimca s mjesta predsjednika Nadzornog odbora ove tvrtke, te da tajnim glasovanjem izaberu njihove zamjenike.

No, kao što se pokazalo tijekom glasovanja, bio je u krivu kad je rekao da smatra da bi za ove prijedloge trebao dobiti potporu većine članova Županijske skupštine.

Drugi prijedlog za dopunom dnevnog reda o utvrđivanju političke odgovornosti predstavnika naše županije u tijelima tvrtke Piškornica iznio je predstavnik Kluba SDP-a i Hrvatskih laburista, SDP-ov Željko Vugrinec. Obrazložio je da su na to ponukani zbog zaštite interesa javnosti, ali i zabrinutosti koju su iskazali građani naše županije i cijele regije.

— Smatramo da je za događaje u Piškornici odgovoran predsjednik Nadzornog odbora Marijan Štimac i ovo je prilika da nam kaže što nije znao, što nije smio pitati te što je skrivao. No najodgovornijim smatramo župana Darka Korena koji treba reći otkud je sve i koliko smeća dovoženo na Piškornicu.

Snimio Marko Posavec.

Vugrinec je pozvao kolege Željka Pintara iz HSU-a i nezavisnog Željka Lackovića da podrže dopunu dnevnog reda i utvrđivanje političke odgovornosti jer su, kako je rekao, ne tako davno bili na istoj liniji kad je riječ o Piškornici. Također je pozvao i vijećnike iz redova HDZ-a da daju potporu dopuni dnevnog reda.

No da je taj poziv bio uzaludan, pokazalo se tijekom glasovanja. Naime, skupštinska većina, zajedno s Lackovićevim nezavisnim vijećnicima, nije prihvatila ove prijedloge za dopunom dnevnog reda nakon što se o njima izjasnio župan Darko Koren:

— Ovo je još jedna uobičajena sjednica koja je postala brutalno poprište političkih obračuna kako to valjda bude na nekim drugim razinama.

Snimio Marko Posavec.

Okupljene u koprivničkoj gradskoj vijećnici pitao je zna li itko tko je predsjednik Skupštine najznačajnije kompanije u našoj županiji, Podravke, i kako on utječe na poslovne poteze uprave. Također je pitao kako Skupština snosi odgovornost za poslovne poteze Podravkine uprave:

— Tako je i u Piškornici. Piškornica je postala političko pitanje. Vjerujem da vi meni vjerujete da nisam znao za isplatu bonusa! A čim smo doznali za anomalije u poslovanju, svi smo u Skupštini odmah reagirali. Smatram da ne snosim odgovornost jer nisam znao i nisam mogao znati za anomalije u poslovanju Piškornice! No vi to ne želite čuti jer to pretvarate u prvorazredno političko pitanje — uzvratio je Koren predlagačima Kutičiću i Vugrincu, naglasivši da apsolutno ne može prihvatiti njihove prijedloge. Pojasnio im je da društveni ugovor jasno propisuje da vlasnike u Skupštini Piškornice predstavljaju župani i načelnik Općine Koprivnički Ivanec, te to ne mogu mijenjati.

Snimio Marko Posavec.

Svjestan je, kaže župan Koren, da je zadatak oporbe da pokuša smijeniti aktualnu vlast, no ovakvim potezima, upozorio je, nanosi se šteta Piškornici:

— Apeliram da budete krajnje odgovorni jer svaki ovakav istup nanosi štetu društvu. Uskoro ćete imati prilike razgovarati s novom upravom. Otvoren sam za svaki prijedlog koji je razuman, a vezan je za Piškornicu. Nemam interesa da ga branim, ali neću dozvoliti da sve ove godine i uloženo bacimo u vjetar zato što se vodi politika. Ako onaj tko odlučuje o Piškornici, a to je država, odluči da se projekt revidira, izmijeni pa i ukine, tko smo mi da se tome suprotstavimo — zaključio je svoje obraćanje pred Županijskom skupštinom prozivani župan Darko Koren.

Oporbeni prijedlozi tako su odbijeni s 27 većinskih glasova, no zato je jednoglasno prihvaćen prijedlog nezavisnog Željka Lackovića za dopunom dnevnog reda kojim se utvrđuju minimalne cijene korištenja školskih objekata čiji je osnivač Županija.

Tako će ubuduće rekreativci i dalje korištenje sportskih dvorana plaćati 200 kuna po satu, dok će sportski klubovi, članovi Zajednice sportova, plaćati nižu cijenu – seniorske ekipe će za korištenje dvorana plaćati 100, a juniorske 50 kuna.

zatvori