Petak, 29. ožujka 2024.

Podravci, biste li znali odgovor na ovo pitanje iz jučerašnje Potjere?

U jučerašnjem izdanju kviza Potjera na HRT-u jedna od natjecateljica ispala je na pitanju vezanom uz geografiju Podravine.

Almi iz Zagreba postavljeno je pitanje Koja se rijeka u blizini sela Molve ulijeva u Dravu? Ponuđeni odgovori bili su KoprivnicaPitomačaVirovitica.

Jednostavnom metodom eliminacije svim bi Podravcima trebalo biti jasno da je točan odgovor A) Koprivnica, no pitanje je pomalo zbunjujuće jer navedeni vodotok nije baš rijeka, a u tom se kraju, nizvodno od Koprivnice, i ne zove Koprivnica već Bistra.

Povjesničar okoliša dr. sc. Hrvoje Petrić potvrdio nam je da je Koprivnica točan odgovor i da je pitanje uistinu legitimno, premda mnogim Podravcima možda zvuči čudno. S njim se složio i naš biolog Goran Šafarek. Potok Koprivnica donekle zaista ima obilježja nizinske rijeke, premda je na tom području kanaliziran i zapravo se više ni ne zove Koprivnica, što opet ovisi o izvoru i kako je na kojoj karti ucrtan. Koprivnica odnosno Bistra kod Molvi se spaja s Komarnicom i zajedno utječu u Dravu nedaleko od Novog Virja.

zatvori