Petak, 19. travnja 2024.

Provedbom projekta AgriShort PORA stvara preduvjete za osnivanje kratkih opskrbnih lanaca namijenjenih plasmanu lokalnih poljoprivrednih proizvoda

Provedbom projekta AgriShort, PORA Koprivničko-križevačke županije stvara preduvjete za osnivanje kratkih opskrbnih lanaca u Koprivničko-križevačkoj županiji namijenjenih plasmanu lokalnih poljoprivrednih proizvoda.

Projekt AgriShort, punog naziva “Kroz suradnju institucija do uspostave kratkih opskrbnih lanaca i konkurentnijeg poljoprivrednog sektora u prekograničnoj regiji”, odobren je u sklopu INTERREG V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. kao jedan od pet projekata u kojima sudjeluje PORA KKŽ. Osim ovog projekta, koji je odobren u području suradnje institucija, odobrena su još tri projekta iz područja obrazovanja te jedan iz područja cjeloživotng učenja. Ukupna vrijednost svih pet projekata je više od 8,7 milijuna kuna.

Vodeći partner u ovom projektu je Regionalna razvojna agencija Međimurja REDEA, dok su projektni partneri PORA KKŽ, LAG Zala termal volgye iz Zalaegerszega i Razvojna agencija regije Balaton “LBDCA” iz Siofoka. Provedba projekta će trajati 16 mjeseci, a ukupne je vrijednosti 206.727,03 EUR.

Projekt AgriShort je usmjeren na poticanje suradnje i edukaciju predstavnika institucija, civilnog sektora te poljoprivrednih proizvođača u poljoprivredno-prehrambenom sektoru s ciljem uspostave kratkih opskrbnih lanaca (KOL) u prekograničnom području Mađarske i Hrvatske.

Od svibnja ove godine, kada je započela njegova provedba, osim početne i press konferencije te izrade promotivnih materijala, održane su i dvije radionice te jednodnevni obilazak primjera dobre prakse u Austriji. Kroz navedene aktivnosti sudionici su imali priliku doznati više o KOL-ovima, ali i iskustvima o izravnom povezivanju kupaca i proizvođača na lokalnoj razini iz Engleske, Austrije, Mađarske i Nizozemske. Ovi primjeri dobre prakse dodatna su potvrda važnosti implementacije ovakvog sustava organiziranja poljoprivrednih proizvođača s ciljem lakšeg plasmana i dostupnosti lokalnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Osim toga, u izradi je i studija koja će dati smjernice za osnivanje KOL-ova za područje Koprivničko-križevačke i Međimurske županije.

Dana 11. prosinca (ponedjeljak) 2017. godine u Koprivnici, u prostorima „PORE“ KKŽ, Florijanski trg 4, Koprivnica s početkom u 10,00 sati, u sklopu ovog projekta održat će se radionica na temu „Jačanje poljoprivredno – prehrambenog sektora kroz kratke opskrbne lance“ koja će obuhvatiti dva predavanja. Prvo predavanje nosi naziv „Brendiranje i certificiranje poljoprivrednih proizvoda“. Ovom temom obuhvatit će se važnost brendiranja poljoprivrednih proizvoda, poljoprivrednih proizvođača kao i budućih KOL-ova, načini komuniciranja brenda s kupcima, utjecaj brenda na cijenu proizvoda i prodajne rezultate, oblici certifikata s posebnim osvrtom na oznake zaštite izvornosti, zaštita zemljopisnog podrijetla i zajamčenog tradicionalnog specijaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Druga tema koja će biti obrađena na radionici je „Digitalni marketing i internetska prodaja poljoprivrednih proizvoda“ te će kroz nju dotaknuti predstavljanje važnosti vizualnog identiteta proizvoda i proizvođača, mogućnosti unaprjeđenja dosadašnjeg oglašavanja poljoprivrednih proizvođača, načini promocije na postojećim i novim tržištima, načini komunikacije s kupcima, kao i načini oglašavanja na društvenim mrežama te mogućnosti internetske prodaje.

Očekivani rezultati tijekom i nakon implementacije navedenog projekta su stjecanje novih znanja i iskustva za sve dionike ključne za razvoj poljoprivrednog sektora u Koprivničko-križevačkoj županiji kao i stvaranje preduvjeta za osnivanje kratkog lanca opskrbe koji će unaprijediti poljoprivredni sektor u Koprivničko-križevačkoj županiji.

zatvori