Utorak, 16. travnja 2024.

POLICIJA UPOZORAVA Evo kada i koje petarde možete kupovati i kada ih možete ‘pucati’

Doba božićnih i novogodišnjih blagdana vrijeme je mira, ali je tradicionalno popraćeno bučnom kulisom raznih pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava s kojima pojedinci pretjeraju ili ih nepropisno koriste pa dolazi do narušavanja javnog reda i mira, ali i lakših i težih stradavanja.

S obzirom na to, na današnjoj novinarskoj konferenciji Policijske uprave koprivničko-križevačke naša policija predstavila nam je operativnu akciju “Mir i dobro” te nam je prezentirala stanje sigurnosti u prethodnom mjesecu.

– Operativna akcija Mir i dobro organizira se kako bi praznici protekli u miru i kako bi se povećala sigurnost građana. Cilj joj je što manja zlouporaba oružja, pirotehnike i drugih ubojitih sredstava. Najveća opasnost građanima prijeti na mjestima većih okupljanja – rekao nam Dražen Laljek, glasnogovornik Policijske uprave koprivničko-križevačke.

O zakonskoj regulativi korištenja i prometa pirotehničkih sredstava više nam je rekao Mato Radotović, vođa grupe protueksplozijske zaštite, koji nam je objasnio da su promjenom zakona pirotehnička sredstva svrstana u kategorije F1, F2, F3 i F4.

– Kategorija F3 više nije dozvoljena fizičkim osobama. Kategorije F2 i F3 mogu se koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja, dok je prodaja od 15. prosinca do 1. siječnja. Osobama mlađim od 14 godina zabranjena je kupovina pirotehničkih sredstava kategorije F1, a osobama mlađim od 18 godina kupovina kategorija F2 i F3. Svi oni koji će koristiti pirotehnička sredstva van roka kada je to dozvoljeno bit će kažnjeni od pet do 15 tisuća kuna. Također, kažnjene će biti i osobe koje će prodavati mlađima od 14 godina F1 kategoriju s 10 do 30 tisuća kuna – objasnio je Radotović.

Što se tiče nedozvoljenog oružja, građani ga i dalje mogu bez sankcija predati policiji u sklopu akcije “Manje oružja, manje tragedija” koja je ušla u jedanaestu godinu svog rada, ali Radotović upozorava da se takva sredstva ne donose u policijske postaje jer time predstavljaju opasnost za vlasnike i druge sudionike u prometu već da se pozove policija čiji će djelatnici “u civilu” doći po opasne predmete i protiv vlasnika neće pokretati nikakav postupak.

Preventivnu akciju “Mir i dobro” Ministarstvo unutarnjih poslova organizira od 1993. godine, a ove će se godine održavati od 15. prosinca do 8. siječnja. Podsjetimo još jednom da je uporaba pirotehnike II. i III. razreda dopuštena samo od 27. prosinca do 1. siječnja, ali ne u zatvorenim prostorima ili na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi.

Stanje sigurnosti u mjesecu studenom bilo bi i više nego dobro da nije sigurnosti prometa, objasnio nam je Laljek.

– Naime, svi pokazatelji u studenom su manji nego u prethodnom mjesecu. Imali smo 38 prometnih nesreća. Nažalost, jedna od njih bila je sa smrtno stradalom osobom. U djelu kriminaliteta zabilježili smo 113 kaznenih djela, a prijavili smo 50 osoba. Gledajući njihovu strukturu najviše ih je, njih 52, iz općeg kriminaliteta, četiri kaznena djela gospodarskog kriminaliteta, dva kaznena dijela organiziranog kriminaliteta, 22 iz kriminaliteta droga i 30 iz maloljetničke delinkvencije. Ukupna materijala šteta u tim kaznenim djelima je oko 180 tisuća kuna. Na koprivničkom području zabilježeno je njih 38 – pojasnio je Laljek.

Gledajući na godišnjoj razini zabilježen je pad broja kaznenih djela za 9,6%, prometnih nesreća za gotovo 5% te broj nastradalih koji je u padu više od 10%, 294 osobe su nastradale. Ove godine ukupno je 13 smrtno stradalih osoba.

zatvori