Petak, 19. travnja 2024.

POČELA JE PODJELA BOŽIĆNICA Mladen Đurkan: Nakon 28 godina radnog staža jedva preživljavam. Ovih 200 kuna puno mi znači

Jutros je počela isplata božićnica koprivničkim umirovljenicima čija primanja ne prelaze 1.800 kuna.

Ono što u Gradskoj upravi posebno ističu jest da je ove godine podignut cenzus s 1.700 na 1.800 kuna pa tako više umirovljenika ima pravo na dar od 200 kuna, koliko božićnica iznosi.

– Prošle godine podijelili smo 1100 božićnica, a ove godine smo za njih u proračunu osigurali 230 tisuća kuna jer očekujemo da ćemo ih podijeliti nešto više. Možemo ovo gledati iz dva kuta, je li ugodna ili neugodna dužnost, ali drago nam što možemo ljudima koji imaju doista mala primanja barem malo uljepšati božićno-novogodišnje blagdane. Nije lijepo to da imamo puno umirovljenika koji su cijeli život nešto stvarali i radili, a s vremena na vrijeme se imaju potpuno pravo osjećati kao da ih je društvo izigralo i ostavilo – rekao je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić te najavio da sljedeće godine počinju s isplatom uskrsnica.

S mirovinama oko 1400 kuna snalaze se Mladen Đurkan i Ana Žagač kojima ovih dvjesto kuna, kažu, puno znači.

– To mi je za preživljavanje. Imam malu mirovinu 1455 kuna i 39 lipa. Tih 39 lipa je jako važno. S ovim novcem ću si kupiti neke osnovne namirnice – požalio nam se Mladen koji je nakon 28 godina radnog staža u Hrvatskim željeznicama završio u invalidskoj mirovini.

– Puno mi to znači. Platit ću struju s tim novcima i još mi neće biti dosta. Cijeli život radim u poljoprivredi, ostala sam bez sina i živim sama. Što da vam kažem, dobro da i ovo dobijemo – ispričala nam je Ana.

Umirovljenici svojih 200 kuna u gotovini mogu podići u dvorani vjenčaonice u gradskoj vijećnici uz identifikacijski dokument i odrezak od mirovine za listopad. Kao i prethodnih godina, umirovljenici po svoju božićnicu mogu doći do petka od 9 do 13 sati prema abecednom rasporedu, a nakon toga, od 11. do 22. prosinca na blagajnu Grada Koprivnice, također od 9 do 13 sati.

Podjelom božićnica Zrinski trg nastavlja desetak godina dugu tradiciju darivanja umirovljenika.

zatvori