Četvrtak, 25. travnja 2024.

Najmlađi gradonačelnik planira realizirati rekordan proračun u povijesti Koprivnice: Želimo biti lider sjeverozapadne Hrvatske

Kao što je bilo i za očekivati, proračun Koprivnice za iduću, 2018. godinu donesen je većinom glasova. Riječ je o rekordnom iznosu u povijesti grada – 219 milijuna kuna.

Proračun je to u kojemu ćemo imati rekordan broj europskih projekata, ali i europskog novca za koji moramo imati predviđene proračunske stavke, pojasnio je gradonačelnik Mišel Jakšić pobrojavši:

– Ne radi se o proračunu u kojemu smo napuhavali i preslagivali stavke. Tu su stvarni energetska obnova Osnovne škole Braća Radić teška oko osam milijuna kuna, Inkubator kreativnih industrija, sortirnica i reciklažno dvorište od 23 milijuna kuna, spojna cesta Reka Starigrad za 7,5 milijuna kuna, asistenti u nastavi, Znanje na dar i robotika. Sve su to europski projekti koji su uključeni u proračun za iduću godinu. Svakako da nam je bio izazov u takvim okvirima i uvjetima slagati proračun, a da ne skrenemo iz polja realnosti.

Jakšić je uvjeren da su u Gradskoj upravi uspjeli sastaviti realan proračun jer će za veliku većinu tih projekata Koprivnica dobiti 100% povrata, za neke 85%, a za školu Braća Radić 60% uloženih sredstava. Osim toga, Koprivnici na ruku idu i zadnja mjerenja Ministarstva regionalnog razvoja:

– Po zadnjim mjerenjima nacionalnog indeksa razvijenosti, indeksa razvijenosti jedinica lokalne samouprave, Koprivnica je ušla u prvi razred, u osmu kategoriju. Zajedno s pedesetak drugih gradova u Hrvatskoj možemo reći da smo najrazvijeniji u Hrvatskoj. Prema službenim podacima hrvatske Vlade, Koprivnica je 47. od 556 jedinica lokalne uprave i samouprave. U kontinentalnom dijelu Hrvatske prvi je Zagreb, druga Sveta Nedjelja, pa Zaprešić, Varaždin, Samobor i šesta Koprivnica. Čakovec je iza nas. Radi se o prstenu oko Zagreba, te svim istarskim i dalmatinskim gradovima s razvijenim turizmom.

Foto: Ozren Špiranec.

Gradonačelnik Jakšić je najavio da će gradska uprava u sljedeće četiri godine učiniti sve da lovi korak s onima ispred Koprivnice. Za to, kaže, imamo dovoljno kapaciteta i znanja, a i građani su to zaslužili iako nemamo dobru prometnu povezanost ili veličinu grada.

Kad pak govorimo o ostatku proračuna bez komponente EU-a, cilj je smanjenje deficita, ali i razvojna komponenta, odnosno zaštita društvenog standarda u gradu:

– I dalje ćemo imati mjesta za svu djecu u vrtićima i to po jednoj od najnižih cijena u Hrvatskoj, subvencionirat ćemo udžbenike, imat ćemo i dalje besplatne bilježnice, svi redovni studenti primat će stipendije, subvencionirat ćemo prijevoz. Robotika i Znanje kao dar programi su koji omogućavaju dodatno obrazovanje najmlađih. Tako je Koprivnica prvi grad koji uvodi robotiku kao izbornu nastavu za 45 učenika, dok se će, podsjećam omogućiti i personalizirana nastava za talentirane učenike. Grad Koprivnica ima dužnost nastaviti sa svojim obrazovnim mini reformama.

Jakšić je spomenuo da je povećan cenzus za isplatu božićnice, ali i da će od iduće godine Koprivnica svojim umirovljenicima isplaćivati i uskrsnicu. Standard će pratiti i ulaganje u komunalnu infrastrukturu, dobar dio u prigradska naselja. Odmah poslije Nove godine počinju arheološka istraživanja da vidimo čega ima u parku, a u planu je i rekonstrukcija Zrinskog trga i Nemčićeve ulice. A najveći je europski projekt Aglomeracije koprivničkih voda:

– Europski projekt težak 405 milijuna kuna, na Koprivnicu otpada 173 milijuna. Vodovodna i odvodna mreža produžit će se na ona područja grada gdje je još nema, a tamo gdje treba, izgradit će se nova. Tako će se stvoriti uvjeti za završni potez, asfaltiranje. Samo u Koprivnici tako će biti uloženo 230 milijuna kuna.

Iako je riječ o projektu koji se ne odnosi samo na Grad, on je izuzetno važan za Koprivnicu, poručuje Jakšić:

– Znate, ako će nam odumirati sela po Podravini, ako će se prazniti naše općine, bez tih ljudi i mjesta nemoguće je očekivati jaku Koprivnicu. Zato doista vjerujem da s tim projektom mi kao Grad i Koprivničke vode radimo nešto što je dugoročno bitno za opstanak naših sela, ali i da Koprivnica bude lider sjeverozapadne Hrvatske te da ostane lider Koprivničko-križevačke županije.

Dio oporbe nije štedio na kritikama. Tako je HDZ-ov Mario Vrbanić pozvao kolege vijećnike da ne podrže proračun jer u njemu nisu predviđena ulaganja u prigradska naselja pa ni u Podolice, dok mu je HSS-ov Nenad Martinaga uzvratio da HSS podržava proračun jer su upravo kroz Aglomeraciju predviđeni veliki zahvati u prigradskim naseljima pa će za dvije godine uz vodovod i kanalizaciju dobiti i asfalt.

Nezavisni Antonio Grgić predložio je da se s pozicije od 3,3 milijuna kuna za amaterski sport i rekreaciju uzme 1.448.000,00 kn i kupe novi udžbenici za sve učenike, jer će se taj iznos doseći djelomičnim subvencioniranjem kroz četiri godine. Osim toga, predložio je i da grad financira potrebnu dokumentaciju za rješavanje problema grijanja u uglovnici, da se stipendiraju studenti doktorskih studija i oni koji studiraju u inozemstvu te da se s pola milijuna kuna sufinancira dopunsko zdravstveno osiguranje umirovljenicima.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

HDZ-ovom Ernestu Forjanu jasno je da se prihodovna strana mora napuhati da bi se kasnije opravdala i rashodovna strana, te da se razvojni ciklus temelji na smeću – reciklažnom dvorištu i gomilanju smeća:

– To nisu kapitalni projekti, ali može biti nova škola na Podolicama, besplatni udžbenici, uređenje blagovaonica u područnim školama, uređenje Voćarskog puta, Bilogorske i Društvenog doma u Bakovčicama… Osim toga, nema jasnih rokova provedbe ni odgovornosti za ono što se obećaje u proračunu. I dalje iz godine u godinu projekte stavljamo u različite faze. Dokumentacija za asfaltiranje Voćarskog puta u ovih deset godina trebala bi biti veća od kineskog popisa stanovništva. Ne daje mi za pravo da u ime građana to podržim.

Kritikama se pridružio i Mrežin Ivica Suvalj koji smatra da je proračun nerealan te da će već u travnju uslijediti i rebalans za koji će Zrinski trg uprti prstom u hrvatsku vladu. Realnim smatra realizirati jedan kapitalni projekt godišnje.

Zato su proračun podržali Nataša Tetec u ime Kluba SDP-HSU-HL, HSU-ov Željko Šemper, laburist Dragutin Jeđud jer je proračun, kako kaže, u skladu s ambicijama mladog gradonačelnika i dovoljno je socijalan, te HSS-ov Hrvoje Petrić jer mu rekordan iznos proračuna govori da grad ide dobrim smjerom:

– Ako se želimo razvijati kao grad znanja i novih tehnologija, moramo podržati doktorske studente. Apeliram da za idući proračun imamo namijenjena pristojna sredstva za to i za znanstvena istraživanja, rekao je prof Petrić.

A nezavisna Danijela Glavosek Kovačić podnijela je amandman kojim je zatražila povećanje novca za projekte Zdravi grad. I u tome je i uspjela iako ove godine nije iskorišten sav raspoloživ novac. Potaknut njenim traženjem, Jakšić je, kako je rekao, sam predložio amandman kojim je 16.000 kuna skinuto s pozicije za usluge te još 50.000,00 s gradonačelnikove reprezentacije.

Ostale amandmane je odbio, istaknuvši da će Grad sam izgraditi školu na Podolicama, što je podržala i vijećnička većina.

Foto: Ozren Špiranec.

 

zatvori