Srijeda, 24. travnja 2024.

Na koji način smanjiti nesrazmjer ponude i potražnje na tržištu rada? Lokalno partnerstvo za zapošljavanje ima konkretan plan

Upravni odbor i Skupština Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Koprivničko-križevačke županije za novog su predsjednika izabrali zamjenika župana Ratimira Ljubića.

Iako je nezaposlenost u našoj županiji u listopadu smanjena u odnosu na lanjski za 27%, uočen je veliki nesrazmjer na tržištu rada. S jedne strane puno je nezaposlenih koji sa svojim znanjima i kompetencijama ne mogu naći posao, dok mnogi poslodavci među njima ne mogu naći zaposlenike stručnog profila koji im treba.

Stoga će Lokalno partnerstvo za zapošljavanje nastojati omogućiti utjecati na promjenu obrazovnog sustava, ali i omogućiti doškolovanja i prekvalifikacije, najavio je dožupan Ljubić:

Ratimir Ljubić. Snimio Marko Posavec.

– Nama je cilj prvo za te nezaposlene ljude omogućiti prekvalifikacije osposobljavanje da mogu konkurirati na tržištu rada. Osim toga, upisnom politikom u našim srednjim strukovnim školama pokušat ćemo potaknuti učenike da se upisuju u ona zanimanja za kojima naši poduzetnici imaju potrebe. Tako ćemo školovati osobe koje će sigurno naći posao, a ne mjesto na listama nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje.

Na upit koliko će trebati vremena da se na tržištu rada uoče prvi efekti ovih planova, dožupan Ljubić je odgovorio da se ništa ne može postići preko noći, no dugoročno svakako je za očekivati pozitivne pomake:

– Zavod za zapošljavanje već sada intenzivno radi na prekvalifikacijama i doškolovanju i rezultati tih aktivnosti brzo će se vidjeti. Prvi rezultati upisne politike bit će vidljivi za dvije do tri godine. Osim toga, uskoro bi trebali u našoj županiji profunkcionirati Centri kompetencije, kroz koje bi se dio ljudi s tržišta rada također dodatno obrazovati i tako lakše naći posao.

Recimo i da su za Ljubićeve zamjenice izabrane ravnateljica PORA-e Melita Birčić, kao predstavnica Tehničkog tajništva Lokalnog partnerstva za zapošljavanje, te v.d. predstojnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ured Križevci Vesna Kuterovac.

Inače, Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Koprivničko-križevačke županije broji 26 članova – predstavnika Koprivničko-križevačke županije, gradova Koprivnice, Križevaca i Đurđevca, HGK Županijske komore Koprivnica, HOK Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije, gospodarstvenika, obrazovnih institucija i organizacija civilnog društva.

Tijekom ove godine Lokalno partnerstvo za zapošljavanje provelo je neke od aktivnosti za smanjenje nezaposlenosti.

Početkom godine održana je info radionica u organizaciji Ministarstva rada i mirovinskoga sustava te su organizirani radni sastanci s ciljem dogovora o potencijalnim partnerstvima i pripremi projektnih prijedloga, a zatim su u srpnju kandidirani projektni prijedlozi “Partnerstvo za sve 2” nositelja PORA-e i “Želim biti majstor” nositelja HOK Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije i projektnih partnera na poziv “Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III”, ukupne vrijednosti preko 2,7 milijuna kuna.

zatvori