Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO/VIDEO: BRZINA, SPRETNOST, DRIFTANJE Upoznajte Marka Palijana, ‘Croatian Crushera’

Zaljubljenik u automobile, brzinu, spretnost, driftanje i sve ono što ide s njegovim sportom, Križevčanin Marko Palijan u kratko je vrijeme stigao do ‘kreme’ svjetskog auto-moto društva.

Palijan iza sebe ima već dosta iskustva, a natječe se u, za naše prostore, ne toliko poznatom Gymkhana GRiD-u. Laički rečeno, ovaj sport je kombinacija relija, utrkivanja, driftanja i natjecanja u vozačkim sposobnostima i spretnosti.

— Poligon utrke sastoji se od dvije paralelne staze na kojima su postavljene razne prepreke, najčešće od metalnih bačvi, guma pa čak i aviona. Utrku voze dva natjecatelja istovremeno, voze paralelno, a brži natjecatelj eliminira sporijeg. Svaki dodir prepreke donosi kaznu od dvije sekunde na završno vrijeme vožnje. Tijekom vožnje vozači moraju manevrirati oko prepreka, moraju izvršiti obrate, okrete od 180  i 360 stupnjeva i druge napredne manevre. Drifting se također potiče kada je korisno ili nužno — objasnio nam je Marko.

Ustupio Josip Novak.

Palijan je s natjecanjima u ovom sportu koji je startao 2013. u Americi, u Los Angelesu,  krenuo 2015. godine te grabi velikim koracima prema vrhu sporta koji je u velikoj ekspanziji te je sve popularniji, a kojeg je popularizirala megazvijezda automobilizma Ken Block svojim ludim vožnjama koje gotovo prkose zakonima fizike.

— Tome u prilog govori i kako se svake godine na Gymkhanu prijavljuje i sve više vozača svjetske klase. Osim Kena Blocka tu su i Luke Woodham, Adam Elder, Danny Cross, Petter Solberg, Liam Doran, Andreas Bakkerud, Riku Tahko i Johan Kristofferson… — rekao nam je Križevčanin.

Ustupio Josip Novak.

Iako je u Gymkhanu tek nešto manje od tri godine, Palijan iza sebe već ima i više nego respektabilne rezultate.

— Na domaćem terenu osvojio sam niz trofeja u automobilističkim tehničkim disciplinama, a onda sam se okušao u inozemstvu. Moram istaknuti uspjeh u Austriji gdje sam vozio kvalifikacije u svojoj Toyoti Corolli 1.6.GT AE86 Hachiroku iz 1984. godine sa 136 KS i gdje mi nitko nije davao izgleda za prolaz na prestižno natjecanje Gymkhana GRiD u Englesku. Ipak, odličnom vožnjom izborio sam natjecanje u Engleskoj gdje sam se našao u društvu megazvijezda ovog sporta. Na kraju sam u polufinalu izgubio za 0,7 sekundi od Lukea Woodhama, a u borbi za treće mjesto bolji je bio Adam Elder — prepričao nam je Marko.

Ustupio Josip Novak.

Unatoč tome što mu je medalja izmaknula za dlaku, Palijan je dobio naklonost svih kolega vozača te je dobio nadimak “Croatian Crusher”. Bilo je to 2015. godine, a u iduće dvije godine natjecao se u Danskoj, Grčkoj, Poljskoj, Južnoj Africi i Mađarskoj.

— Bilo je tu svakakvih anegdota. Od toga da su nam auto proglasili neispravnim pa smo koristili čak i DuckTape, imali volan na krivoj strani auta, pa do toga da su natjecanja bila toliko skupa da smo se na sve moguće načine snalazili kako bi uspjeli nastupati. Rezultate koje sam postizao bili su vrlo dobri — rekao nam je Marko.

Rezultati su zapravo bili odlični, a posebno se ističe srebro iz Poljske. Palijan je sa svojim mehaničarom Markom Šafarom prošao sito i rešeto u protekle gotovo tri godine. Ipak, kada se zna da je ušao u “kremu” svjetskog automobilizma onda se sve to itekako isplatilo.

zatvori