Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Obilježen je Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježavanja 3. prosinca, zamjenik župana Ratimir Ljubić posjetio je jučer predsjednicu Udruge osoba s invaliditetom ‘Bolje sutra’ grada Koprivnice Mariju Mraz, a koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić ugostio je predstavnike udruga osoba s invaliditetom.

Dožupan Ljubić s predsjednicom koprivničke udruge razgovarao je o aktualnostima u radu Udruge te aktivnostima koje se planiraju povodom obilježavanja ovog važnog datuma.

Udruga je posebno ponosna na projekt IKSoc, odnosno Inovativni koprivnički socijalni centar ‘KopriVITA’, čiji je cilj stvaranje preduvjeta za osnivanje društvenog poduzeća koje će doprinijeti uključivanju osoba s invaliditetom na tržište rada. Zbog nepostojanja sustava osnaživanja, edukacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, njihova mogućnost pronalaska posla vrlo je mala te su samim time u nemogućnosti stvarati uvjete za neovisan život. U društvenom poduzeću proizvodit će se inovativni proizvod, tjestenina od koprive, od koje se planiraju raditi i kolači koje je zamjenik Ljubić imao priliku probati.

Sljedeća aktivnost održat će se 7. prosinca u 17 sati, a riječ je o radionici osnaživanja ‘Muško-ženska posla’ na kojoj će se razgovarati o partnerskim odnosima i prepoznavanju elemenata zlostavljanja i neželjenih pojava u takvim odnosima, kao i gdje potražiti pomoć.

Partner je Udruga Hera, a 9. prosinca u praktikumu Obrtničke škole u Koprivnici izrađivat će se spomenuta tjestenina od koprive.

Zamjenik Ljubić zahvalio je predsjednici Mraz na dugogodišnjem predanom radu na uključivanju osoba s invaliditetom u društveni život lokalne zajednice, ali i na borbi za ostvarivanje njihovih prava, dodavši kako će im Koprivničko-križevačka županija i nadalje biti na raspolaganju za suradnju i podršku u svakom smislu.

Izvor: kckzz.hr

Prijem u gradskoj upravi održali su gradonačelnik Mišel Jakšić i zamjenice gradonačelnika Ksenija Ostriž i Melita Samoborec. Ispred udruga prisutni su bili predstavnici Udruge osoba s invaliditetom “Bolje sutra” grada Koprivnice, Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije, Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije, Društva multiple skleroze Koprivničko-križevačke županije, Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice i Košarkaškog kluba osoba s invaliditetom.

– Ponosni smo na rad vaših udruga i na sve projekte i programe koje smo zajedno odradili u godini koja se polako bliži kraju. Kako bismo radili još bolje važno je da nam kažete sve svoje potrebe i istaknete ono što smatrate da bi trebalo mijenjati – rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Izvor: koprivnica.hr

Gradonačelnik je također istaknuo kako je prošle godine s udrugama osoba s invaliditetom odrađeno projekta u vrijednosti oko 174 tisuće kuna.

– Cilj nam je naravno da taj iznos raste. Kako bi to proveli potrebna nam je komunikacija, potrebno je da nam se što više javljate i ukazujete na svoje potrebe. Naravno bit će trenutaka kada nećemo moći sve odraditi kako bi htjeli, ali u komunikaciji možemo naći najbolja rješenja za vaše udruge, odnosno za članove vaših udruga – istaknuo je gradonačelnik Jakšić.

Predstavnici udruga iskazali su zadovoljstvo suradnjom koju imaju s Gradom i napomenuli kako se nadaju da će se ista nastaviti.

 

zatvori