Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Iva Lulić predstavila nam je čudesna bića iz podravskih predaja, a u Galeriji se ukazala i dravska neman

Izložba ‘Čudesni svijet nadnaravnih bića iz tradicijskih vjerovanja iz tradicijskih vjerovanja Podravine’ otvorena je u petak navečer u Galeriji Koprivnica.

Središnji postav izložbe su fotografije Ive Lulić o čijem smo radu već pisali na Dravi.info, no tu su bile i instalacije Zdenka Bašića.

— Ovo je prvi puta da u Galeriji Koprivnica imamo jednu izložbu koja se bavi tematikom koja je zadnjih desetak godina svima zanimljiva, a to su vjerovanja u nadnaravna bića — rekla je na otvorenju kustosica izložbe Marija Mesarić. — Izložba predstavlja jedan nematerijalni fenomen, a to je usmena predaja. Povezuje rad naše umjetnice Ive Lulić koja je u suradnji s velikim brojem Podravaca i na temelju priča koje su proizašle iz predaje i nekih istraživanja etnologa uspjela ovjekovječiti ova naša nadnaravna bića. Zahvaljujući i suradnji sa Zdenkom Bašićem uspjeli smo uprizoriti i našu dravsku neman i prikazati neke predmete iz fundusa Muzeja grada Koprivnice koji su vezani uz ta bića poput metle koja je bila prijevozno sredstvo coprnica ili fenjera kojeg je nosio patuljak.

Prirodne ljepote Podravine, njezina prirodna raznolikost i netaknuta priroda, potaknule su autoricu na stvaranje ciklusa umjetničkih fotografija inspiriranog predajom. Taj hvalevrijedan projekt o čudesnom svijetu Podravine oživio je uspavanu nematerijalnu baštinu sačuvanu u usmenim predajama o nadnaravnim bićima iz tradicijskih vjerovanja.

— Jako mi je drago da je ova izložba napokon došla u Koprivnicu jer je iz Galerije Koprivnica na neki način i krenula sama ideja još 2012. godine kada sam ovdje imala izložbu “Vile i vilenjaci Artusi” — istaknula je autorica Iva Lulić te zahvalila svima koji su pomogli u realizaciji ovoga projekta.

Također, na otvorenju izložbe učenik Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” Jakov Salajpal okupljenima je izrecitirao svoju “Kmicu” koja je ove godine uvrštena u zbirku pjesama Smotre dječjeg kajkavskog pjesništva “Dragutin Domjanić”.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, istaknuvši pritom kako je ovo po broju izložbi, programa i projekata vjerojatno jedna od rekordnih godina Muzeja grada Koprivnice te da će ih u vremenu koje dolazi biti sve više.

Izložbu možete razgledati u Galeriji Koprivnica do 27. siječnja 2018., ponedjeljkom od 8 do 15 sati, od utorka do petka od 8 do 16 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati.

Izložba je do sada gostovala u Molvama, Etnografskom muzeju u Zagrebu i Muzeju grada Đurđevca, a potpomognuta je sredstvima Ministarstva kulture RH i Općine Molve.

zatvori