Petak, 19. travnja 2024.

SKUPŠTINA DONIJELA PRORAČUN Raspravu obilježio duel Željka i Željka

S 28 većinskih glasova za, 11 protiv SDP-a i laburista te uz suzdržanost HSS-ovog Zdravka Ivančana i nezavisne Robertine Zdjelar, Skupština Koprivničko-križevačke županije donijela je proračun za iduću godinu.

Samom glasovanju prethodila je rasprava dulja od dva sata tijekom koje su oporbeni vijećnici predlagali amandmane poput isplate božićnica od 100 kuna za 27.579 podravsko – prigorskih umirovljenika, potom kupnju udžbenika, učeničke i studentske stipendije, rekonstrukciju županijskih cesta, subvencioniranje poljoprivrede i gospodarstva…

Župan Darko Koren primijetio je da prvo unutar Županijske uprave moraju urediti poslovnik jer predlaganje amandmana na samoj skupštini smatra nedopustivim: — Jučer sam pitao ima li amandmana, rečeno mi je da su svi rokovi prošli. Ne može se na skupštinu doći s desetak ozbiljnih amandmana bez pripreme — pojasnio je župan Koren te dodao: — Rado bismo puno toga prihvatili kad bi za to postojali uvjeti. No, ja kažem “ne” jer neki amandmani u formi, a neki u sadržaju ne odgovaraju većini u ovoj Skupštini, ali ni meni ni mojim zamjenicima!

Snimio Marko Posavec.

Samo su neki vijećnici, primijetio je Koren, ispravno predlagali amandmane, poput laburista Siniše Kavgića te SDP-ovih Marka Fucaka i Ivana Sabolića koji su točno naveli s kojih pozicija uzeti da bi se nekima dalo. A upravo su Sabolićevi prijedlozi o povećanju pozicija za LAG-ove i komunalno gospodarstvo uz smanjenje pozicije za informiranje prihvatljivo predlagaču. Bude li doista efekta od primjene novog Zakona o financiranju područne i lokalne samouprave, Koren je spreman već u prvom kvartalu predložiti rebalans proračuna i osigurati potreban novac.

Sve u svemu, Koprivničko-križevačka županija iduće godine će raspolagati sa 151 milijunom kuna. Dodaju li se tome i proračuni županijskih ustanova, među kojima je i koprivnička bolnica, proračun doseže 468 milijuna.

Najviše novca, pojasnio je župan Koren, i to čak 83%, namijenjeno je školstvu i zdravstvu. — To ostaje i jest prioritet ulaganja županijskog novca! A više od polovice odlazi koprivničkoj bolnici tako da ispada da je ravnatelj Mato Devčić župan, a ja pomoćnik — dodao je Koren.

Inače, i službeno je potvrđeno da su ministri zdravstva i financija najavili da će koprivnička bolnica za podmirenje dugova starijih od 300 dana iz državnog proračuna dobiti 15 milijuna kuna.

Župan Koren izrazio je uvjerenje da će iduće godine biti moguće konsolidirati proračune, ne samo Županije već i njenih ustanova, osobito bolnice.

Snimio Marko Posavec.

Tijekom rasprave o proračunu u gradskoj su se vijećnici čuli i stavovi vladajućih i oporbenih o tome koja je vlada više dala, a koja više ustegnula našem kraju, ona Zorana Milanovića ili aktualna Andreja Plenkovića. Nezavisna Robertina Zdjelar ocijenila je da bi proračun trebalo pročistiti od svega što se godinama provlači, a ne koristi, te tako omogućiti nešto suvremenije teme. Primijetila je da u proračunu naše županije nema predviđenih subvencija za elektroničke trgovine ili razvoj digitalnog društva.

Nezavisni Željko Lacković govornicu gradske vijećnice iskoristio je kako bi uputio kritiku gradonačelniku Koprivnice Mišelu Jakšiću zbog toga što je, kako je rekao, proteklih godina zajedno sa svojim suradnicima propustio alarmirati javnost zbog štetnog utjecaja Piškornice na okoliš. Osim toga, zamjerio mu je i kritike na račun Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, koji svim općinama i gradovima donosi više novca i prilika za razvoj, čemu treba dodati i prilike koje za, primjerice, izgradnju brze ceste otvara izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica:

— To je prilika da se zajednički djeluje i to je prilika za skupljanje poena kod građana i naših birača, a ne ovo sramotno… Vidio sam da gradonačelnik s dvije zamjenice dočekuje bokčiju i dijeli im po 200 kuna. Ne znam moraju li poljubiti ruku ili nešto potpisati, ovako sagnuti, od sramote vaše politike kakvu vodite i kakvom želite sve što je konstruktivno i sve one koji se bore za ovaj kraj iskoristiti za vašu političku igru.

Snimio Marko Posavec.

Ta je izjava ponukala na odgovor SDP-ovog Željka Vugrinca koji je uzvratio Lackoviću da bi mu saborski zastupnik kao mladom kolegi trebao biti primjer u političkoj komunikaciji. — Drugo, molim vas da ne vrijeđate ljude kojih nema u ovoj prostoriji, a kad su bili ovdje, nije vas bilo za čuti!

Pa kad sam se bojal — uzvratio je s mjesta vijećnik Lacković.

Njihovu raspravu na rubu incidenta prekinuo je predsjednik Skupštine Željko Pintar.

Naime, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić zajedno je s načelnikom Općine Koprivnički Ivanec Marijom Švegovićem bio na početku sjednice te je pratio raspravu o prijedlogu dopune dnevnog reda temom odgovornosti predstavnika naše županije za događaje oko Piškornice.

zatvori