Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO/VIDEO Jubilarno 20. bakovljansko Čehanje perja i ove je godine održano u Glogovcu

Tradicionalna manifestacija ‘Čehanje perja’ koju organizira Udruga žena Bakovčice sinoć je doživjela svoje jubilarno 20. izdanje.

Kao i obično, bakovljanske su žene pred okupljenima izvele kratki scenski prikaz čehanja perja uz komični skeč u kojemu im se pridružio Siniša Cmrk. Nastupile su i članice Kulturno-umjetničkog društva “Rudar” iz Glogovca koje su i ovoga puta bile domaćini manifestacije – naime, zbog nemogućnosti korištenja društvenog doma u Bakovčicama, Čehanje perja i ove je godine održano u susjednom Glogovcu.

Među brojnim gostima bili su i predstavnici Radio Drave i portala Drava.info, a ispred Grada Koprivnice okupljene je pozdravio vijećnik Ernest Forjan.

Čehanje perja nekada je bio važan običaj kojim su podravske žene ispunjavale duge zimske večeri. Jastuci i popluni naših baka bili su ispunjeni kokošjim, guščjim ili puranskim perjem koje se dobivalo odvajanjem mekog od krutog dijela pera čehanjem. Svake večeri čehalo se kod jedne kuće, a za jedan jastuk bila su potrebna i do tri kilograma perja.

 

Cehanje perja u Glogovcu

Posted by Drava.info on Saturday, December 9, 2017

 

zatvori