Četvrtak, 28. ožujka 2024.

PROMJENA VREMENA ZA VIKEND Stiže nam kiša uz hladan sjeverni vjetar

Vikend pred nama donosi nam promjenu vremena, prvu od njih nekoliko kojima ćemo iz jesenskog prijeći u zimski tip vremena. Snijega zasad još neće biti, ali u prvim danima prosinca već bi moglo.

Za početak, riječ-dvije o magli koja je od jutros rasprostrla svoj veo nad Podravinom i temperature zadržala tek malo iznad nule. Riječ je o pojavi koju prognostičari baš i nisu predvidjeli – usprkos južini, atmosfera nad nama malo se stabilizirala te se nad dijelom sjeverne Hrvatske i jugozapadne Mađarske stvorila temperaturna inverzija. Na satelitskoj slici lijepo se vidi kako se magleni sloj pruža samo do Bilogore, dok je od zapadnih obronaka Bilogore dalje prema Križevcima i Bjelovaru sunčano. Koliko će dugo potrajati, teško je reći.

Od cijele kontinentalne Hrvatske, magla je prekrila samo Podravinu, Međimurje i dio Zagorja. Izvor: Sat24.com/EUMETSAT.

Magle u subotu ne bi trebalo biti, barem ne u tolikom opsegu i tako dugotrajne. Bit će oblačnije nego danas (jer, osim magle, nad nama danas zapravo nema oblaka), no tu i tamo vjerojatno će biti i ponešto sunca. Vrijeme će se prema kraju dana lagano kvariti. Zapuhat će umjeren do pojačan južni i jugozapadni vjetar, ujutro ćemo mjeriti oko 3 do 6, a poslijepodne – bude li dovoljno sunca – i do 15 stupnjeva.

Već u kasnim večernjim satima subote povremeno može biti kiše, a tijekom noći na nedjelju stiže nam fronta uz malo konkretnije oborine, jak sjeverni vjetar i pad temperature. To neće biti snijeg, osim eventualno na vrhu Kalnika.

Nedjelja će biti pretežno oblačna, eventualno uz djelomično razvedravanje prema kraju dana. Ujutro i prijepodne još može biti kiše. Puhat će umjeren do jak sjeverni vjetar i bit će dosta hladnije: temperatura vjerojatno tijekom cijelog dana ne ide iznad 5 do 7 stupnjeva.

Prvi dani idućeg tjedna bit će promjenjivi uz sunce i oblake, a u ponedjeljak će još puhati sjeverac. Jutarnje temperature bit će u laganom minusu pa je moguć i mraz, poslijepodnevne negdje tako oko 5 do 7 stupnjeva.

Nova kiša moguća je sredinom tjedna, oko srijede i četvrtka. To i dalje ne bi bio snijeg. No, u prvim danima prosinca nazire se mogućnost nove promjene vremena – a s njom bi već bilo govora o pahuljicama i u nizinama.

zatvori