Petak, 19. travnja 2024.

Verica Rupčić sudjelovala je na tematskoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora organizirao je tematsku sjednicu na temu “Aktivnosti i mogućnosti za jačanje kapaciteta Nacionalnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama”, na kojoj je sudjelovala predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić.

Sjednici su prisustvovali saborski zastupnici i zastupnice, predstavnici/e nadležnih državnih institucija te organizacija civilnog društva.

Predsjednica Rupčić je prezentirala rad Povjerenstva po pitanju prevencije nasilja te naglasila važnost suradnje s institucijama, koje se na razne načine bave problematikom nasilja.

Istaknula je dobru suradnju s Policijskom upravom Koprivničko-križevačkom te s nekim udrugama, a posebice s udrugama osoba s invaliditetom. Najavila je i planirane aktivnosti, kojima će Povjerenstvo na poseban način obilježiti Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

U četvrtak 23. studenoga na đurđevačkoj tržnici će Povjerenstvo u suradnji s Udrugom Hera održati javnu akciju u okviru Kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Javna akcija se provodi u okviru projekta “Podrška žrtvama i svjedocima“ kojeg provodi “HERA” Križevci.

Cilj javne akcije je osvještavanje javnosti o problematici nasilja nad ženama, ali i dostupnost informacija o mogućnosti zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju nasilje. Tijekom javne akcije građanstvo će moći dobiti informacije o načinu prijave nasilja, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku, te će se dijeliti letci i edukativni materijali svih sudionika u akciji.

Povjerenstvo sa svojim partnerima Policijskom upravom i Udrugom osoba s invaliditetom “Bolje sutra” organizira, kao inovativnu aktivnost (jedinstvenu u Republici Hrvatskoj), Parlaonicu “USUDI SE, POKRENI SE! Reci NE nasilju!”, koja će se održati u petak 24. u 10 sati u dvorani COOR Podravsko sunce.

Pozvane su institucije i udruge koje se bave problematikom nasilja, kao i srednje škole te suradnici i partneri da se pridruže i aktivno sudjeluju te tako daju svoj doprinos u borbi protiv nasilja nad ženama, ali i svih ostalih oblika nasilja u našem društvu.

zatvori