Utorak, 23. travnja 2024.

TJEDNA PROGNOZA Južina će otpuhati hladnoću, a što će nam Sveta Kata ove godine donijeti na vrata?

Vrijeme koje nas je pratilo posljednjih dana bilo je sasvim primjereno drugoj polovici pretposljednjeg mjeseca u godini: puno oblaka, malo sunca, niske temperature i mraz. Tjedan pred nama malo će ‘okrenuti ploču’, pogotovo u svojoj drugoj polovici, ali već oko vikenda nazire se novo pogoršanje i zahlađenje. Pa ipak, stvari nisu baš jasne. Više o tome pročitajte u nastavku.

Ponedjeljak će biti promjenjivo oblačan, a vjerojatno ćemo vidjeti i nešto sunca. Mnogi su ga se od nas već i zaželjeli. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadni vjetar, ujutro ćemo se probuditi na temperaturi oko nule ili malo ispod pa će biti i mraza, a poslijepodne idemo do nekih 7 do 9 stupnjeva, ovisno o tome koliko će biti oblaka, a koliko sunca.

Utorak će ponovno biti oblačniji. Tu i tamo nije isključena pokoja zraka sunca, no ipak će prevladavati oblaci. Ponegdje možda kapne i malo simbolične kišice. Zapuhat će, međutim, jugozapadni vjetar, prvo slab, a onda postupno sve jači. Upravo će zbog njega temperatura biti u laganom porastu: ujutro oko 1 do 3, poslijepodne između 10 i 12 stupnjeva.

Južina će dodatno ojačati u srijedu koja će, osim toga, biti i malo sunčanija. Zbog umjerenog jugozapadnog vjetra temperature će dodatno porasti pa ujutro neće biti minusa, a poslijepodne idemo do 13 i više Celzijevaca.

Još toplije moglo bi biti u četvrtak kada prognostički modeli ukazuju na temperature i oko 15-ak stupnjeva, pogotovo ako bude dovoljno sunca – a čini se da bi ga moglo biti. U petak će se vjerojatno ponovno naoblačiti, no i dalje će biti toplo i vjetrovito.

Oko vremenske situacije za vikend prognostički modeli još uvijek nisu usuglašeni: američki i europski model ne mogu se dogovoriti čeka li nas hladan prodor s kišom ili nastavak relativno stabilnog i toplijeg vremena. Ostvari li se jedan scenarij, subota bi bila oblačna i kišna, a nedjelja i ponedjeljak sunčaniji i prilično hladni. Po drugome, bili bismo pod izraženim utjecajem anticiklone. Kako će se stvari razvijati znat ćemo u narednim danima, pratite vremensku prognozu na Dravi.info jer ju sastavljamo svakodnevno, ciljano za područje Podravine.

zatvori