Četvrtak, 18. travnja 2024.

Sveta Kata, snijeg na vrata

Vremensko razdoblje od blagdana Svih Svetih pa do Svetog Andrije u Podravini su zvali ‘mali sečenj’, a bilo je zanimljivo zbog različitih običaja.

Blagdan Svete Katarine (25. studenoga), u narodu od milja zvane “Sveta Kata” smatrao se prvim neslužbenim početkom zime, o čemu svjedoči i opće poznata uzrečica “Sveta Kata, snijeg na vrata!” Osim toga, kao blagdan bio je značajan i po tome što su ga smatrali zadnjim danom prije početka adventa, razdoblja u kojem je važila zabrana održavanja vjenčanja. Zbog toga su se neposredno prije, ali i na sam dan Svete Katarine održavala brojna vjenčanja. Znalo se tako dogoditi, kao primjerice sredinom prošlog stoljeća u Novigradu Podravskom, da se na sam blagdan vjenča i više od desetak parova i to na zajedničkom vjenčanju.

Uz dan Svetog Andrije (30. studenoga) vežu se vjerovanja o predviđanju budućeg muža: djevojke su navečer pod uzglavlje stavljale zrcalo, u uvjerenju da će sanjati mladića za kojeg će se udati. Uz to vjerovanje veže se i izreka poznata u Podravini: “Jendraš, se dekle zamoš daš!”

Donosimo nekoliko podataka iz života navedenih svetaca. Sveta Katarina Aleksandrijska rođena je oko 289. godine u Aleksandriji u Egiptu, a umrla oko 307. Potjecala je iz ugledne plemićke obitelji i bila vrlo obrazovana, a po naredbi cara Maksencija kao zagovornica kršćanstva vodila je filozofske rasprave s pedesetak poganskih filozofa u kojima ih je ne samo nadmašila, već ih je i obratila na kršćansku vjeru. Kako nije željela odstupiti od kršćanske vjere, bila je podvrgnuta mučenjima i na kraju joj je odrubljena glava.

Zanimljiva je legenda o snu koji ju je potaknuo na krštenje: sanjala je Djevicu Mariju koja je u naručju držala dijete Isusa i molila ga da Katarinu uzme za svoju službenicu. Isus je odgovorio da ne može jer nije dovoljno lijepa. Katarina, koja je u čitavom kraju bila poznata po svojoj fizičkoj ljepoti, shvatila je Isusove riječi i odlučila se krstiti. U drugom snu ukazao joj se samo Isus koji ju je uzeo za svoju zaručnicu i stavio joj prsten na ruku s kojim se i probudila i kojeg je nosila do kraja života. Poznata je kao zaštitnica filozofa, odvjetnika, kolara, studenata, redovnica i djevojaka.

Sveti Andrija apostol, rođen je u prvom stoljeću, bio je brat Šimuna Petra i po zanimanju ribar. Kao učenika Ivana Krstitelja Isus ga je prvoga pozvao među učenike. Prema predaji, propovijedao je u Maloj Aziji, Ukrajini, Bugarskoj, Grčkoj i Albaniji, a svojim propovijedima na kršćanstvo je preobratio toliko ljudi da se rimski upravitelj u Patrasu u Grčkoj preplašio narodnog ustanka. Umro je mučeničkom smrću na kosom križu, pa se takav oblik križa i danas naziva njegovim imenom i koristi za označavanje pružnih prijelaza. Glavni je zaštitnik Škotske, a štuje se i u Rusiji.

zatvori