Četvrtak, 25. travnja 2024.

Stotinjak medicinskih sestara i tehničara danas u koprivničkoj bolnici raspravlja o etici skrbi

U koprivničkoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek” održava se simpozij na temu “Etika skrbi”.

Organiziraju ga medicinske sestre koje tako žele upozoriti da je suvremena skrb postala interdisciplinarna djelatnost, rekla je Dravi.info jedna od organizatorica sestra Ružica Evačić:

Snimio Marko Posavec.

– Mi ćemo danas dotaknuti mnoge različite medicinsko – pravne etičke dileme. Naravno da ćemo na njih pokušati odgovoriti na neke od njih, no vjerojatno nećemo uspjeti odgovoriti na dilemu koliko je tu još otvorenih pitanja.

Uz medicinske sestre i tehničare iz cijele Koprivničko-križevačke županije, na današnjem simpoziju sudjeluju i psiholozi, socijalni radnici, teolozi, ekonomisti, pravnici, liječnici, političari… pobrojala je sestra Evačić i najavila da će zaključke s današnjeg simpozija proslijediti regulacijskim tijelima – školama, komorama, sindikatima…

– Želja nam je tako što više utkati etiku skrbi u edukaciju novih naraštaja zdravstvenih djelatnika, i medicinskih sestara i tehničara, i liječnika i svih ostalih koji su uključeni u pružanje zdravstvene skrbi našim pacijentima.

Sestra Evačić vjeruje da će teme na današnjem simpoziju pratiti više od stotinu medicinskih sestara i tehničara, a kasno popodne definirat će i zaključke koje će, kako je najavila, proslijediti nadležnima.

Poručuje da je etika skrbi iznimno važna jer gotovo svaka osoba u nekom trenutku svog života trebaju skrb. A za razliku od dosadašnjih tradicionalnih teorija, suvremena skrb koju pružaju medicinske sestre nazivaju i “etikom ljubavi”.

Etika ljubavi, pojašnjava sestra Evačić, gleda osobu kao međuzavisnu, integralnu, usmjerenu na pažnju, potrebnu da se netko odazove na njene potrebe, pri čemu se potiču društvene veze i suradnja.

A same medicinske sestre i tehničari, svakoga trenutka zahvaljujući ‘Etici ljubavi’, sve više napreduju, ne samo na području profesionalne etike, i tako sve uspješnije skrbe za pacijente i ostale korisnike njihovih usluga, zaključila je sestra Evačić.

zatvori