Petak, 29. ožujka 2024.

Stiglo je cjepivo protiv gripe, evo za koga je besplatno, tko bi se trebao cijepiti i ostale korisne informacije

Sezona cijepljenja protiv gripe počela je i u našoj Koprivničko-križevačkoj županiji, rekla je Dravi.info ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla.

Cjepivo je proteklog tjedna distribuirano po ambulantama i trebalo bi ga biti dovoljno za sve naše potrebe, kaže doktorica Vadla potkrijepivši svoju tvrdnju konkretnim brojkama:

Ravnateljica Zavoda Draženka Vadla. Snimio Marko Posavec.

— Posljednjih godina kod nas se cijepi nešto više od sedam tisuća ljudi pa je država za našu županiju kupila 7.200 doza. To je prošle godine bilo dostatno za sve koji su se željeli procijepiti, nadam se da će i ove godine biti dovoljno. No, mogu reći da smo svojevremeno imali i puno veći broj procijepljenih, primjerice kad se puno govorilo o ptičjoj gripi; tada se cijepilo 15.000 naših sugrađana.

Cijepljenje je učinkovita zaštita od bolesti koja može uzrokovati ozbiljne posljedice. Stoga je cijepljenje namijenjeno zdravstvenim radnicima, ali i ugroženim skupinama građana:

— Preporučujemo svim našim sugrađanima, a to su uglavnom osobe starije od 65 godina te kronični bolesnici, neovisno od dobi – pri tome mislim na oboljele od srčanih, plućnih i bubrežnih bolesti te dijabetičare – svakako je uputno odmah čim krene sezona cijepljenja da se jave u ambulante i da se procijepe na vrijeme. Naime, potrebno je dva do tri tjedna da se stvori aktivni imunitet.

Trošak cijepljenja protiv gripe za rizične skupine građana financira država, dok ga ostali zainteresirani trebaju sami platiti, podsjeća ravnateljica Vadla:

— Za sve one koji ne spadaju u te kategorije, a ipak bi se htjeli cijepiti, cijena je simbolična, nekih 20 kuna. Ali prije svega, mi ćemo ovo cjepivo primarno trošiti na sve one zainteresirane koji spadaju u rizične skupine. Budemo li potom imali takozvanog viška cjepiva, ponudit ćemo ga i ostalim građanima, iz tog fonda cjepiva.

U županijskom Zavodu za javno zdravstvo prve slučajeve gripe u Koprivničko-križevačkoj županiji očekuju sredinom siječnja. Sezona gripe, prema sadašnjim iskustvima, u Podravini i Prigorju mogla bi trajati do kraja ožujka.

zatvori