Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO Koprivnička Zimska služba spremna je za akciju, Jakšić: Nema tih uvjeta u kojima ne možemo reagirati

Zimska služba Grada Koprivnice jutrošnjom je smotrom pokazala opremljenost i spremnost za početak nove sezone zimskog održavanja prometnica, staza, trgova i parkirališta našeg grada.

Kakva je doista spremnost gradske zimske službe uvjerili su se i gradonačelnik Mišel Jakšić i njegova zamjenica Ksenija Ostriž. Gradonačelnik je istakao da Grad čini sve da Zimskoj službi osigura uvjete za rad:

— Ove godine smo predvidjeli dva milijuna kuna za našu Zimsku službu koja održava 252 kilometra nerazvrstanih cesta i 80 kilometara pješačko-biciklističkih staza. Spremni smo već danas s 500 tona soli i 50 tona sipine.

S obzirom na brojnost vozila, opreme i ljudi, nadodaje gradonačelnik, nema tih snježnih uvjeta u kojima koprivnička Zimska služba ne može u kratkom roku reagirati i staviti u funkciju prometne tokove. No ne treba zaboraviti, podsjeća gradonačelnik, da su za održavanje nekih cesta odgovorni Županija i država. O spremnosti koprivničke službe ne treba uopće dvojiti, istakao je Jakšić:

— Možemo odgovoriti svim zimskim uvjetima i uvjeren sam da će Koprivnica opet biti jedan od gradova koji neće imati borbe i probleme sa snijegom.

A da je Koprivnica spremna za snijeg, potvrdio je i voditelj Stožera zimske službe u Komunalcu, nadležan za održavanje nerazvrstanih cesta Hrvoje Kuzmić:

— Sve je u funkciji i spremno čekamo oborine, smrzavice, ili bilo kakve zimske uvjete koji nam predstoje.

Za održavanje nerazvrstanih cesta u Koprivnici na raspolaganju je pet kamiona, sedam traktora, dvije kombinirke, dva gredera, pet manjih strojeva za biciklističke staze i vozilo ophodnje. Svaki stroj ima dva vozača, a tu su i zaposlenici Komunalca koji će ručno čistiti dio staza i zebre. Kuzmić je upozorio da Zimska služba djeluje po Izvedbenom programu Zimske službe, kojim je točno određen raspored prioriteta zimskog održavanja,odnosno čišćenja prometnica i staza od snijega.

— Mi se trudimo maksimalno očistiti sve podjednako, ali u slučaju obilnijih oborina prioritet imaju prilazi javnim objektima kao što su bolnica, policija i gradske ustanove. Tada se čiste glavne prometnice i prilazi gradu, a na kraju sve ostalo — pojasnio je voditelj Kuzmić.

Upozorio je i da osim Zimske službe, obveze imaju i sami građani. Prvenstveno, vlasnici poslovnih objekata moraju očistiti i učiniti dostupnima svoje prilaze, te staze i nogostupe ispred njih.

Također je važno, ističe Kuzmić, da vlasnici kada su najavljene oborine svoje automobile ne ostavljaju na cesti. Tako će omogućiti neometan rad Zimske službe, zaključio je Kuzmić.

zatvori