Petak, 19. travnja 2024.

SDP i laburisti traže da se Koren, Štimac, Pintar i Lacković očituju o Piškornici, Koren odgovara da neće pristati na takvu igru

Klub vijećnika SDP-a i Hrvatskih laburista zatražio je dopunu dnevnog reda sjednice Županijske skupštine sazvane za ponedjeljak popodne.

Kako stoji u priopćenju koje potpisuje županijska organizacija Socijaldemokratske partije Hrvatske, članovi Županijske skupštine moraju raspravljati o utvrđivanju odgovornosti predstavnika Županije u upravljačkim tijelima Piškornice d.o.o. i, kako piše, tvrtke-kćeri. Razlog tomu je, pojašnjavaju, zaštita javnog interesa, izraženo zanimanje javnosti Koprivničko-križevačke i ostalih županija te prvenstveno briga za zdravlje ljudi Podravine i Prigorja.

Nedvojbenu odgovornost, kako smatraju podnositelji zahtjeva za dopunom dnevnog reda, snosi predsjednik Nadzornog odbora Piškornice, županijski pročelnik Marijan Štimac koji, poručuju, mora jasno i glasno odgovoriti “što je znao, što je šutke pokrivao, a što nije smio znati ni pitati”. Odgovore očekuju i od predsjednika Skupštine Željka Pintara te člana Skupštine, ali i saborskog zastupnika Željka Lackovića. Obojica su pokazala, poručuju iz županijskog SDP-a, da im – vjerojatno iz interesa – nije važno što su prije pričali o Piškornici.

A najviše odgovora očekuju od najodgovornijeg: koprivničko-križevačkog župana Darka Korena koji, iako obnaša dužnost predsjednika Skupštine Piškornice, nije, tvrde, brinuo o stupnju zagađenosti okoliša, nije ga zanimalo koliko otpada dolazi i hoće li Koprivnički Ivanec postati “Koprivnički Jakuševac”.

Bez obzira na to što misle o njima, u SDP-u vjeruju da će podršku za ovu točku dnevnog reda dobiti i od klubova koje predvode Željko Pintar i Željko Lacković, ali i od HDZ-a jer je RCGO Piškornica strateški projekt Vlade Andreja Plenkovića.

Predsjednika Županijske skupštine zamolili su da na sjednicu u ponedjeljak pozove i novu upravu Piškornice jer su uvjereni da se samo dobrom suradnjom svih dionika projekt može pokrenuti u pravom smjeru.

Ocijenili su i da je na tematskoj sjednici čije su održavanje nedavno inicirali ostalo još puno pitanja na koja zasad nisu dobili odgovore pa je sjednica Županijske skupštine u ponedjeljak prilika za dobivanje valjanih odgovora.

Koren: Ovo je još jedan dokaz da je Piškornica politizirana

Ovaj zahtjev još je jedan dokaz i pokazatelj politizacije tog projekta, poručio je inicijatorima dopune dnevnog reda prozvani župan Darko Koren. Smatra da im nije bitna sudbina projekta te hoćemo li iz europskih fondova uzeti i u naš kraj uložiti 500 milijuna kuna i tako zaštititi podzemne vode, okoliš i ostvariti sve naše ekonomske ciljeve. U prvom planu im je, kaže, politika i pitanje hoće li Koren biti predsjednik, pa čak i “samo” član Skupštine društva Piškornica, te poručuje:

— Mi nećemo pristati na takvu igru oporbe jer moramo postići dogovor što želimo napraviti od projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica. Ako svi skupa odlučimo da ga upropastimo, ja sigurno nisam dovoljno snažan da se tome suprotstavim. No, mislim da nakon svega što je iza nas, nikome nije cilj da sve to propadne, već samo da se stavi u okvire koji štite i ekonomske i ekološke interese ovog prostora.

Darko Koren. Snimio Marko Posavec.

Koren je svjestan da su se dogodile određene greške i anomalije, što nije neuobičajeno u poslovnom svijetu. No, bitno je kako ćemo se u budućnosti postaviti. A o zahtjevu da koprivničko-križevački župan više ne bude član Skupštine Piškornice, pojašnjava:

— To je promašena ideja jer društveni ugovor jasno definira da je član Skupštine župan županije osnivača. A hoće li on biti i predsjednik, to odlučuju članovi Skupštine društva, a ne županije.

Članove Nadzornog odbora bira se na prijedlog župana, pojasnio je Koren te dodao da nije opterećen funkcijama koje obavlja: — Ponekad mi dođe da bih se vrlo rado iz nečeg maknuo, no ne mogu sav taj silan trud, vrijeme, uložen novac tek tako obezvrijediti. Osim toga, mislim da sam se i osobno puno založio, pretrpio sam i dosta negativnih efekata cijele priče oko Piškornice, i ne mogu samo tako nekome prepustiti da se time igra, a da pritom ni za što ne odgovara.

Na upit znači li to da točka koju predlaže oporba neće biti uvrštena u dnevni red sjednice Županijske skupštine, župan Koren je odgovorio:

Prepustimo to tijeku same skupštine. Ja sam svoje mišljenje o toj inicijativi koju, ponavljam, smatram politiziranjem, rekao.

Sjednica Županijske skupštine sazvana je za ponedjeljak 4. prosinca od 16 sati u koprivničkoj Gradskoj vijećnici.

zatvori