Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO: Robotika kao izvannastavni predmet u koprivničkim školama upravo je dobila i svoj priručnik

Priručnik za izvođenje robotike kao izvannastavnog predmeta predstavljen je danas u koprivničkoj Osnovnoj školi ‘Braća Radić’.

Riječ je o aktivnostima u sklopu projekta RoboTech koji se provodi u sklopu Interreg V-A prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska. Cilj mu je uvođenje robotike kao izvannastavne aktivnosti u osnovne škole, stjecanje novog teoretskog i praktičnog znanja putem stručnih edukacija i korištenja novih tehnologija odnosno robotičkih setova te upoznavanje s novim metodama učenja u području programiranja i robotike. Projektne aktivnosti usmjerene su na učitelje i učenike osnovnih škola prekograničnih partnera, a jedna od aktivnosti je i izrada modula (priručnika) iz robotike.

— Uvjeren sam da će ovaj priručnik s vježbama iz robotike svoje mjesto, osim u koprivničkim osnovnim školama, pronaći i u ostalim osnovnim školama u Hrvatskoj. Robotika zauzima značajno mjesto u novim industrijskim i gospodarskim iskoracima i upravo u Koprivnici možemo napraviti taj novi iskorak u novim znanjima, tehnologijama i inovacijama zahvaljujući projektu RoboTech. Ponosan sam jer imamo kvalitetan kadar koji je osmislio i implementira cjelokupni program — rekao je na konferenciji za medije povodom predstavljanja priručnika gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Autor priručnika je Ivica Kolarić koji je ujedno i jedan od edukatora robotike na projektu. Priručnik je napravljen na 120 stranica i tiskan na dva jezika – hrvatskom i mađarskom. Priručnik sadrži sedam cjelina i na korištenje će ga dobiti svi učenici i učitelji koji sudjeluju u projektu. Uz priručnik škole su dobile i vrijednu robotičku opremu i to svaka škola po pet robotičkih setova te laptope.

— Trenutno se provode edukacije učitelja, a uskoro počinju edukacije učenika. U gradu Koprivnici u projekt je uključeno deset nastavnika i 45 učenika — objasnio je Bojan Solomun, koordinator projekta RoboTech.

Projektne aktivnosti provode se na području Koprivničko-križevačke županije i županije Zala u Mađarskoj. Glavni korisnik projekta je Grad Koprivnica, a projektni partner je Klebelsberg – Centar za upravljanje institucijama javnog obrazovanja. Ukupna vrijednost projekta svih partnera je 1,64 milijuna kuna, a budžet Grada Koprivnice iznosi oko 870 tisuća kuna.

Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
zatvori