Četvrtak, 18. travnja 2024.

PRVI PRAVI MRAZ Iza nas je dosad najhladnije jutro ove jeseni, što nas čeka dalje?

Jutros izmjerena minimalna temperatura u Koprivnici bila je najniža dosad ove jeseni i prvi puta je pala ispod nule. Nekoliko je puta tijekom listopada bila blizu, pa je ponegdje bilo slabog mraza i struganja automobilskih vjetrobrana, ali jutros je tek nam pristigao studeni zaista opravdao svoje ime.

Prema službenim podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Koprivnici je u 7 sati ujutro izmjereno –1.8 Celzijevih stupnjeva. Gotovo identičnu minimalnu temperaturu, –1.7°C, zabilježila je i automatska meteorološka stanica u Herešinu, dok je ona na Ivanščaku, zahvaljujući svojoj otvorenoj lokaciji, pala i niže: na –2.8°C u 6 sati.

Sunce je, međutim, učinilo svoje i zahvaljujući vedrom nebu temperatura se brzo popela iznad nule. U trenutku pisanja ovog teksta iznosi 13°C, a mogla bi i još malo više. Uz slab jugozapadni povjetarac vrijeme je danas, na blagdan Svih svetih, zaista idealno za obilazak posljednjih počivališta.

Temperatura na AMP Herešin u posljednjih 30 dana. Izvor: pljusak.com

Četvrtak nam također donosi hladno jutro, ali temperature ipak ne bi trebale biti tako niske kao danas. Premda bi noć trebala biti uglavnom vedra, neki jači pad temperature vjerojatno će zaustaviti lagani jugozapadni vjetar. Minimalnu temperaturu očekujemo između 1 i 4 stupnja, što znači da i dalje može biti slabog mraza. Tijekom dana bit će promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, a poslijepodne bismo se trebali grijati na 14 do 16 stupnjeva uz umjeren jugozapadnjak.

Čini se da će petak biti razmjerno ugodan uz mooožda nešto malo slabe kišice. Umjesto južine nakratko će zapuhati sjeveroistočni vjetar. U subotu stabilno i ne suviše hladno, a u nedjelju nam se vraća južina uz koju će porasti i temperatura.

Početkom narednog tjedna moguća je kiša, no prema zasad dostupnim prognostičkim materijalima ne sprema nam se veliko zahlađenje i temperature bi trebale ostati oko prosječnih vrijednosti za ovo doba godine.

zatvori