Četvrtak, 18. travnja 2024.

NOVI GRADSKI PRORAČUN Jakšić: Vodili smo računa o uštedama, u planu je i reorganizacija Gradske uprave

U zakonski propisanom roku, 15. studenoga, javnost je dobila na uvid prijedlog proračuna Grada Koprivnice za iduću godinu.

U službenom dokumentu planirani su prihodi od 223.349.747,00 kuna. Više od 215 milijuna su prihodi od poslovanja dok od prodaje nefinancijske imovine Zrinski trg planira prihodovati nešto više od 8 milijuna.

Kad je pak riječ o rashodima, kreatori proračuna planiraju iduće godine potrošiti 208.162.377,00 kn – 145.397.361,00 za poslovanje, a za nabavu nefinancijske imovine nešto manje od 63 milijuna kuna.

Iako je ovo prema ocjeni gradonačelnika Mišela Jakšića rekordan proračun, itekako se, kaže, vodilo računa o uštedama:

— Mi smo doista išli na to da proračun smanjimo tamo gdje možemo ostvariti uštede i gdje se možemo preslagivati. No, potrebno ga je gledati u dva sloja. Prvi je sloj taj primarni, a drugi čini sve ono što moramo uključiti jer je riječ o europskim projektima, onima koji su nam već odobreni, ali i onima koje ćemo tek aplicirati. Možemo reći i da su to najznačajniji projekti koje planiramo realizirati u idućoj godini.

U proračun se tako moralo uvrstiti 13,4 milijuna kuna za izgradnju Inkubatora kreativnih industrija iako je on u stopostotnom iznosu financiran od Europske unije; tu je i više od 8 milijuna kuna za energetsku obnovu Osnovne škole Braća Radić, iako je veći dio tog novca sufinanciran, a bilo je nužno uvrstiti i dvadesetak milijuna kuna za izgradnju Komunalčeve sortirnice i reciklažnog dvorišta, iako će i taj projekt biti apliciran za povrat 85% uloženog novca.

— Vjerujemo da nam taj proračun, osim što smo uključili i rješavanje manjka od 6 milijuna kuna, daje pokazatelje da smo krenuli putem koji smo i najavljivali: da ćemo srezati deficit na svim poljima, ne samo knjigovodstveno, te da ćemo otvoriti novo razvojno razdoblje u Koprivnici. U tom smjeru idemo i na tome radimo.

Objavljenim prijedlogom proračuna za iduću godinu, gradonačelnik Jakšić je nagovijestio da planira novu reorganizaciju Gradske uprave.

— Dakle, prelazimo na sustav sa šest odjela unutar Gradske uprave. Sama Gradska uprava je “živ organizam” i jednostavno moramo uskladiti kapacitet naših ljudi. Moramo im omogućiti da rade ono u čemu će najviše davati. Negdje ćemo malo stvari relaksirati, negdje ćemo skupiti. U vremenu koje je pred nama, prezentirat ćemo svaki naš korak koji je pred nama i vjerujem da ćemo imati još efikasniju Gradsku upravu.

Za građane je važno da svoje prijedloge, primjedbe i mišljenja o proračunu mogu izraziti do 30. studenoga, do kad je otvoreno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. Gradska uprava na svaku pristiglu reakciju mora odgovoriti te, ako smatra mogućim, i uvrstiti je u prijedlog proračuna. Temeljni financijski dokument potom na konačno odlučivanje ide gradskim vijećnicima. Doznajemo da će sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će biti i odlučivanje o prihvaćanju proračuna za iduću godinu, biti sazvana u prvom tjednu prosinca.

Za podsjetiti je i da je zakonska obveza proračun za iduću godinu donijeti do kraja tekuće, dakle do posljednjeg dana prosinca.

zatvori