Četvrtak, 18. travnja 2024.

NAJAVA Kako se Bilovac proveo u alpskim prostranstvima

Sve o alpskim prostranstvima iz prve ruke zainteresiranim građanima pričat će u utorak, 21. studenog član Hrvatskog planinarskog društva “Bilo” Romeo Sinjeri.

Radi se o planinarsko-putopisnoj večeri “Bilovac u alpskim prostranstvima” u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici Fran Galović, a uz zanimljivo izlaganje, Romeo je pripremio 20-minutni video te atraktivne fotografije s uspona.

Bit će to prilika da zaljubljenici u alpske visine, prirodu i putovanja čuju o “Kralju slovenskih gora” – vrhu Jalovec (2645 m), o najvišem vrhu Istočnih Alpi – vrhu Ortler (3905 m) u Italiji i kako je bilo na prelazu grebena Zeleniške špice u Kamniškim Alpama.

– Ove tri destinacije predstavljaju takozvane “klasike” u planinarskim krugovima i Romeo je jedan od rijetkih Koprivničanaca koji je ispenjao te vrhove. Zajedno s Danijelom Balaškom uspješno savladava zimski uspon na vrh Jalovec, dok su na ostalim pohodima s njim bili planinari “visokogorci” iz Zagreba – pojašnjavaju iz Bila.

Romeo Sinjeri član je Bila od siječnja 2016, a nakon zimskog uspona na Triglav u ožujku prošle godine počinje ispenjavati teže vrhove. Već u srpnju penje se na vrh Mt. Blanc rutom Trois Monts (“Tri vrha”) i prelazi cijelu Chamonix dolinu u četiri dana. Zadnjih šest mjeseci penje neoznačene rute tj. brezpotja i grebenska prečenja.

Planinarsko-putopisna večer počinje u 19 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici “Fran Galović” na studijskom odjelu (II kat).

zatvori