Petak, 19. travnja 2024.

Povratak u velikom stilu: Mladen Ružman preuzima upravljanje Piškornicom

Mladen Ružman od utorka 21. studenoga novi je direktor Piškornice. Jednoglasno je to odlučila Skupština društva Piškornica nakon što je zbog, kako su procijenili protupravne isplate bonusa, smijenjen Mladen Jozinović.

Ružman nam danas nije htio dati izjavu jer, kako je rekao, još nije sve definirano i formalizirano. No njegov dolazak nije upitan, tim više što ga je službeno najavio i predsjednik Skupštine Piškornice, župan Darko Koren.

Koprivnička javnost Mladena Ružmana pamti kao gradskog političara. Kao član HSLS-a bio je predstojnik Ureda koprivničkog gradonačelnika Mladena Godeka u mandatu 1997.

Inače, Ružman je iz Mosti, rođen je u Bjelovaru 12. srpnja 1963. godine. Kao pravnik-kriminalist sa završenim studijem za unutarnje poslove radio je u MUP-u do 1996. godine. Tada je sa suprugom, Koprivničankom iz obitelji Mraz, otvorio privatnu tvrtku. Cijelo vrijeme bio je aktivan član koprivničkog javnog i osobito političkog života. Čak i nakon što je s obitelji odselio u Zagreb, veze s Koprivnicom, Podravinom i Bilogorom nikad nije prekinuo. Štoviše, posljednjih se mjeseci nagađalo o njegovu povratku u Koprivnicu, gdje je navodno trebao preuzeti vođenje jedne od velikih tvrtki.

Mladen Ružman čovjek je s velikim političkim i profesionalnim iskustvom. Iz koprivničkog Gradskog poglavarstva 2000. godine otišao je u koalicijsku vladu Ivice Račana i Dražena Budiše. Obnašao je dužnost pomoćnika ministra obrane za sigurnost, i u to je vrijeme Grad Koprivnica dobio Dom JNA, današnji Dom mladih. U karijeri bilježi i dužnost zamjenika ministra zaštite okoliša i prirode.

No, u veljači 2005. godine bio je jedan od devetorice istaknutih hrvatskih liberala koji su napustili HNS. Riječ je bila, podsjetimo, o osnivačima Libre, stranke liberalnih demokrata koja se u veljači 2005. ujedinila s Hrvatskom narodnom strankom i od tada nosi naziv HNS – liberalni demokrati. Svojim odlaskom iskazali su svoje neslaganje sa središnjim odborom stranke o koaliranju s HDZ-om. Uz Ružmana, među tom devetoricom bio je i bivši koprivnički gradonačelnik i saborski zastupnik Mladen Godek.

Neslaganje s HDZ-ovom politikom stajalo je, čini se, Ružmana i funkcije direktora Korporativne sigurnosti u HEP-u, s koje je smijenjen ovog ljeta.

Mladen Ružman u svojoj karijeri bilježi angažmane u više privatnih i javnih tvrtki. Svojevremeno je radio i u Pevecu, a kako slovi za cijenjenog stručnjaka za sigurnost, mnogi su koristili njegove usluge.

Iako nam danas nije htio dati izjavu, ipak smo doznali da politički podupire GLAS Anke Mrak-Taritaš, no nema nikakvu istaknutu dužnost unutar te političke opcije. A za odgovor na pitanje hoće li se s preuzimanjem posla direktora Piškornice ponovno doseliti u Koprivnicu, kaže da je još prerano.

zatvori