Utorak, 26. ožujka 2024.

KOPRIVNIČKI POMOĆNICI U NASTAVI Igor Blažeković: Ima teških dana, ali prebrodimo ih uz toplu riječ i malo razumijevanja

Pomoćnici koji od početka školske godine rade s djecom s teškoćama u razvoju u svim koprivničkim osnovnim školama okupili su se danas u gradskoj upravi.

Razlog tomu bila je početna konferencija projekta “Odrastanje u jednakosti, Koprivnica – ODJEK III” u sklopu kojeg su zaposleni i za čiju je provedbu, podsjetimo, Grad Koprivnica osigurao europski novac.

Jedan od 28-ero pomoćnika u nastavi je Igor Blažeković iz Koprivnice. Igor od ove školske godine radi u Osnovnoj školi „Braća Radić“, dok je protekle dvije bio pomoćnik u Osnovnoj školi Gola. Zbog iskustva koje je stekao radeći s djecom s teškoćama u razvoju, najbolje može posvjedočiti koliko je podrška u vidu pomoćnika u nastavi važna.

– Nekad ima i teških dana kada je jače izražen utjecaj ADHD-a. Tih dana malo teže izlazimo na kraj, ali uvijek uspijemo. Neka topla riječ, malo razumijevanja i idemo dalje. Najvažnije je kad primijetite napredak, a najbolje se vidi na ocjenama. Naravno, tu je i socijalni aspekt, djeca su uz nas raspoloženija, bolje se ponašaju pa su samim time i prihvaćenija u društvu – ispričao nam je svoja iskustva.

Potrebu za pomoćnicima u nastavi najbolje razumiju u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce. Tamo ove godine radi 13-ero pomoćnika.

Snimila Nela Carek.

– Prije svega, roditelji imaju veću sigurnost po pitanju gdje im je dijete, je li dobro zbrinuto, koliko sudjeluje u aktivnostima i tako dalje. Dok nismo imali pomoćnike uključivali smo roditelje koji su često roditelji-njegovatelji, a sad za to nema potrebe. Pravodobno imaju sve informacije, u kontaktu su s pomoćnikom. Naša djeca se jako brzo vežu i to zapravo postaju prava prijateljstva – rekla je ravnateljica Centra Radmila Popović.

Baš iz tog razloga u Gradskoj upravi ističu da su izuzetno ponosni na projekt. Za njega je, podsjećamo, uz nešto više od pet milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, iz gradskog proračuna izdvojeno još milijun.

Snimila Nela Carek.

– S obzirom na to da je bilo dosta prijepora oko plaća asistenata i da priča da su oni koji rade u školama po županiji pali na niže plaće, moram reći da u Gradu Koprivnici to nije slučaj. Donijeli smo odluku da 39% dodatka na plaću dolazi iz gradskog proračuna. Bilo nam je važno da tim ljudima koji daju puno od sebe i rade s puno srca omogućimo adekvatne uvjete za život i poštenu naknadu za ono što rade – kaže koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Naime, unatoč promjenama u modelu sufinanciranja od strane Ministarstva, koprivnički pomoćnici u nastavi imaju jednaku plaću kao i prethodne godine. Ona iznosi 40,78 kuna bruto II po satu rada. Cijeli projekt odobren je za četiri godine.

Snimila Nela Carek.
zatvori