Srijeda, 24. travnja 2024.

Kako motivirati učenike da upisuju deficitarna zanimanja? Ljubić: Imamo kroničan manjak radne snage

Kako uskladiti potrebe na tržištu rada i plan upisa strukovnih škola za iduću školsku godinu bila je tema današnjeg sastanka koji je inicirala Koprivničko-križevačka županija.

O problemu nedostatka kvalificirane radne snage raspravljali su ravnatelji srednjih strukovnih škola s područja županije, tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barać, predsjednik HGK Županijske komore Koprivnica Mirko Habijanec, predsjednica koprivničkog Udruženja obrtnika Irena Kovačić, v.d. predstojnice Područnog ureda Križevci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Vesna Kuterovac, zamjenica koprivničkog gradonačelnika Melita Samoborec, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Križevaca Mladen Tenodi te gospodarstvenici i obrtnici.

Na području naše županije, upozorio je domaćin sastanka, koprivničko-križevački dožupan Ratimir Ljubić, deficitarna su gotovo sva trogodišnja strukovna zanimanja. Fale nam, kaže, građevinari, limari, vodoinstalateri, instalateri grijanja:

— Sad aktivno razgovaramo sa svim subjektima koji imaju potrebu za radnom snagom i na nama je da napravimo neki dugoročan plan, ne samo za iduću godinu — kazao je Ljubić. — Činjenica je da imamo kroničan nedostatak radne snage i da fali radnika u našim obrtima i poduzećima.

Svjesni činjenice da se učenici osmih razreda vrlo teško odlučuju za upis u trogodišnje programe, u prvom mjesecu sljedeće godine krenut će se s promocijom tih strukovnih zanimanja.

— Želimo učenicima, ali i njihovim roditeljima približiti ta zanimanja. Pokušat ćemo to napraviti kroz prezentaciju poduzeća koja su spremna stipendirati učenike, približavanje tih poslova, ali i primanja. Tako mislimo razbiti tabu da su to slabo plaćena zanimanja i da je bolje ne raditi, nego raditi i upisivati zanimanja koja nemaju budućnost.

Ako netko od obrtnika i poduzetnika ima potrebe za uvođenje novih zanimanja, dožupan Ljubić poručio je da srednje strukovne škole do 15. prosinca imaju vremena za verifikaciju, napominjući da je plan upisa potrebno donijeti do polovice veljače sljedeće godine.

Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr
zatvori