Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO: NOVO U GRADU Filozofski cafe u kojemu su studenti raspravljali o (be)smislu života

Prvi filozofski cafe koji je zainteresirao mnoge, osobito mlade i studente održan je ovog tjedna u Koprivnici.

Tema prve večeri cafea bila je “Koliko to sve skupa ima smisla?”, a jedan od organizatora cafea uz Udrugu studenta Sveučilišta Sjever i XANTIPA je i sveučilišni profesor Sead Alić. Upravo on se zalagao za održavanje filozofskog cafea u Koprivnici, a razlog tome je kako kaže “da u jednoj manje više dokoličarskoj atmosferi razmišljamo o stvarima koje nam se u tom trenutku učine važnim”.

Atmosfera na prvom cafeu bila je dinamična, baš onakva kakva bi i trebala biti. Sugovornici su se dotaknuli mnogih tema te se uključili u rasprave koje su naposljetku završavale uzvikom “Živjeli!” što je pravilo da, ako smo zadovoljni diskusijom trebamo nazdraviti.

Zdravica nije nedostajalo. Studenti su postavljali pitanja te su međusobno komentirali situacije s kojima se svakodnevno susreću, bilo to u vrijeme studiranja ili izvan fakulteta. Neke od tema bile su vrlo ozbiljne, ali to ih nije spriječilo da se nasmiju, zabave, opuste i naposljetku potpuno slobodno razgovaraju.

Profesor Alić ističe kako je filozofija prvenstveno ljubav prema mudrosti te da je nema ako nema dokolice. “Iz osjećaja da svi skupa rijetko dokoličarimo rodila se ideja eksperimenta koju će najbolje sažeti pitanje: Možemo li se sastati, a da ništa ne radimo”, kaže.

Profesor Alić dalje objašnjava zašto se uopće javlja potreba za pokretanjem filozofskog cafea, zašto uz piće i izvan Sveučilišta Sjever. Neki od razloga, kako napominje su “zato što ne želimo biti opterećeni institucijom i istovremeno ne želimo svojim traganjem i mogućim odgovorima opteretiti instituciju. Isto tako i jer želimo slaviti vremena u kojima su učenici i učitelji kao u Platonovoj akademiji zajedno dijelili stol na kojemu je bilo i spisa i hrane i pića”.

Reakcije prisutnih na prvom cafeu bile su izvrsne. “Dolazim iz manjeg grada i ovakvi događaji se tamo ne organiziraju. Zaista sam presretna što će se filozofski cafe održavati u našem studentskom gradu Koprivnici“, govori Ana i nastavlja: “Mislim kako su ovakvi događaji potrebni današnjem društvu, osobito mladima. Upravo kroz ovakve susrete učimo se izražavati, argumentirati svoja stajališta i ono najvažnije, kritički promatrati svijet oko sebe”.

Filozofski cafe održavat će se svakog utorka s početkom u 20 sati, u centru grada u caffe baru “Žabica”.

Izvor: pressedan.unin.hr
Foto: Luka Antunac

zatvori