Utorak, 16. travnja 2024.

FOTO Promovirana fotomonografija ‘Specijalna policija u Domovinskom ratu’

Udruga specijalne policije Domovinskog rata Republike Hrvatske obilježila je dva važna događaja – petu obljetnicu oslobađajućih presuda generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini te je promovirala fotomonografiju Specijalna policija u Domovinskom ratu.

Fotomonografija je važna i za naš kraj jer su u njoj zastupljene sve specijalne jedinice pa tako i one iz Koprivničko-križevačke županije. To je prvo bila Specijalna jedinica policije Omega iz Bjelovara, kojoj je Koprivnica pripadala sve do 1993. godine. Rekao je to Dravi.info jedan od zapovjednika, predsjednik Odbora za branitelje koprivničkog Gradskog vijeća Ivica Jurenec, podsjetivši da je Koprivnica svoju jedinicu specijalne policije dobila 1993. godine:

– Koprivnička jedinica dobila je ime po Draženu Baničeku iz Borovljana. On je poginuo kao pripadnik Omega iz Bjelovara. Uz njega, s pijetetom se prisjećamo i svih ostalih poginulih i preminulih kolega specijalnih policajaca.

Jurenec kaže da su specijalni policajci ratovali na svim ratištima braneći tijekom Domovinskog rata integritet Republike Hrvatske. Kroz koprivničku jedinicu Ban je tijekom rata prošlo 280 pripadnika djelatnog i pričuvnog sastava, ali i tridesetak pripadnika mobilnih medicinskih kirurško-anestezioloških ekipa iz koprivničke bolnice, prisjetio se Jurenec, izrazivši zadovoljstvo što nitko iz Koprivnice od pripadnika ove postrojbe nije poginuo.

Među okupljenima u zagrebačkoj dvorani Vijenac Nadbiskupskog Pastoralnog instituta gdje je promovirana fotomonografija, bili su i policijski kapelan Ozren Bizek, ratni načelnik policijskih uprava Bjelovar i Koprivnica Krešimir Papac, te načelnik golske općine dr. Stjepan Milinković.

zatvori