Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Otvoren jubilarni 20. županijski Obrtnički i gospodarski sajam

Otvoren je jubilarni, dvadeseti po redu Obrtnički i gospodarski sajam naše Koprivničko-križevačke županije. Održava se, kao i obično, u Križevcima, ove godine na iznimno važnu temu ‘Strukovno obrazovanje i cjeloživotno učenje’ koja bi trebala doprinijeti poboljšanju gospodarske slike društva, ali i životnim mogućnostima građana.

Dobrodošlicu izlagačima i gostima poželio je domaćin, predsjednik Organizacijskog odbora sajma, koprivničko-križevački župan Darko Koren. Zahvalivši svim sudionicima, istaknuo je da je sajam održao standard i razinu, te omogućio da 216 izlagača ponovo na jednom mjestu dobije priliku za sklapanje novih poslova. I to je doprinijelo boljoj slici županijskoj gospodarstva

– Gospodarstvo Koprivničko-križevačke županije je i u 2016. ostvarilo pozitivne ekonomske pokazatelje. Imamo 1779 trgovačkih društava i 1220 aktivnih obrta koji zajedno zapošljavaju blizu 20 tisuća osoba, a na tržištu su ostvarili 11,5 milijardi kuna prihoda i neto dobit 547 milijun kuna. To je značajan rezultat za manju županiju kao što je naša. Zahvaljujući ovim rezultatima, gospodarstvo naše županije je u usporedbi s 20 hrvatskih županija i Gradom Zagrebom na petom mjestu prema prihodima i sedmom mjestu prema neto dobiti – rekao je župan Koren.

Pri tom su, naglašava župan Koren, gubitci poslovanja trgovačkih društava najniži u Hrvatskoj, a trend poslovanja u potpunosti korespondira s ekonomskim kretanjima na nacionalnoj razini. Uz veću potražnju realiziraju se i veći inozemni i tuzemni prihodi, ostvaruje veći suficit u robnoj razmjeni i jačanje investicija te boravi blagi porast zaposlenih:

– U evidencijama našeg Zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Križevci, imali smo nedavno to prilike vidjeti i čuti na Sajmu poslova, zabilježen je najmanji broj nezaposlenih u posljednjih 26 godina – njih 2.950. To je dobar rezultat kojim možemo biti zadovoljni, no nikako ga ne smijemo tumačiti na krivi način kako ne bismo izvukli i krive zaključke. Puno je razloga zbog čega je tako, ali možemo biti zadovoljni tim brojem – dodaje Koren.

Okupljenima na sajmu prigodnim su se riječima obratili i križevački gradonačelnik Mario Rajn, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, predsjednik HGK Županijske komore Mirko Habijanec, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Damir Pleško, te izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak koji je sajam proglasio otvorenim.

Najavivši veliku reformu kroz Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Zakon o trgovačkoj praksi, čestitao je izlagačima i naglasio:

– Koprivničko-križevačka županija je u segmentu poljoprivredne proizvodnje jedna od vodećih županija na području sektora stočarstva, ali i u uzlaznom trendu u sektoru voća i povrća. Čestitam na rezultatima županu i njegovim suradnicima. Iznimne rezultate postižete u dijelu tovnog govedarstva i svinjogojske proizvodnje. Čestitam svim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, obrtnicima, koji imaju značajan udio u dijelu ove proizvodnje i na razini Republike Hrvatske – rekao je Majdak.

Uz rasprave za okruglim stolom, na sajmu će biti održane i razne radionice, te prezentacije naših lokalnih strukovnih škola te strukovnih zanimanja – frizer, kozmetičar, stolar, soboslikar-ličilac, monter suhe gradnje, kuhar, konobar, krojač, zidar i strojobravar, a prezentaciju će posjetiti oko 650 učenika sedmih i osmih razreda.

Na sajmu se predstavlja 98 obrtnika, 43 tvrtke te 75 ostalih, poput udruga i škola. Program Sajma bit će obilježen organizacijom okruglih stolova o poduzetništvu, poljoprivredi i ruralnim razvoju, prezentacijama i stručnim skupovima te gastro-izložbama.

Osim navedenih, održat će se i radionice 3D printanja, 3D skeniranja, CN C glodanja i laserskog graviranja i rezanja te modna revija i revija frizura. Pokrovitelj sajma je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, a županija partner je Šibensko-kninska koja je goste sajma počastila s 500 porcija dagnji.

Odlučite li se ovaj vikend posjetiti naš županijski sajam, dobro je znati da ulaznica košta 10 kuna. Ulaznicom sudjelujete u nagradnoj igri Sajma, a prva nagrada je Prima kuhinja s kućanskim aparatima.

Obrtnicki i gospodarski sajam u Krizevcima

Posted by Drava.info on Friday, November 10, 2017

Izlozba malih zivotinja u Krizevcima

Posted by Drava.info on Friday, November 10, 2017

 

zatvori