Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Novi Podravski zbornik ugledao je svjetlo dana

Najnovije, 43. po redu izdanje Podravskog zbornika predstavljeno je javnosti u Galeriji Koprivnica.

Riječ je o jedinoj takvoj kulturološkoj publikaciji koja okuplja teme o Podravini i Podravcima od Pitomače do Ludbrega, rekao je Dravi.info glavni urednik Zbornika, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin:

— Zbornik je jedinstvena publikacija koja ponajprije govori o identitetu Podravaca. U njemu se osvrćemo na sve one ljude koji su nas zadužili. Takvih imamo i ove godine, poput Miroslava Dolenca Dravskog i njemu sličnih. Govori o tradiciji, o očuvanju kulturne baštine, o suvremenim temamama, o antropogenim utjecajima rijeke Drave, o antropogenim utjecajima ljudi na biljni i životinjski svijet i tako dalje. Dakle, to je jedna knjiga koja svake godine donosi teme koje nisu značajne samo u toj godini, već one teme koje naši suradnici smatraju važnim istaknuti.

Ovogodišnji Podravski zbornik ima nekoliko glavnih tema, poput obilježavanja 170. obljetnice koprivničke Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” ali i Mire Kolar Dimitrijević. Riječ je o povjesničarki koja od ove godine nosi titulu počasne građanke Koprivnice, a čija je veza sa Zbornikom također jedinstvena u Hrvatskoj. Naime, s ovom publikacijom surađuje od samog početka i dosad nije izašao ni jedan broj bez njenih članaka.

Podravski zbornik ove je godine izašao u tiraži od 800 primjeraka, što je smanjenje u odnosu na dosadašnjih tisuću. No, s obzirom na potražnju te pedesetak tisuća kuna, koliko je za njegovo izdanje na raspolaganju, Čimin to smatra sasvim dovoljnim.

zatvori