Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Na Velikoj martinjskoj špelanciji sudjelovalo najviše vinskih meštri dosad

Dvanaesta po redu Velika martinjska špelancija, održana je u Koprivnici u subotu 4. studenoga (studenščaka) u organizaciji županijske turističke zajednice i u suradnji sa Zajednicom udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko – križevačke županije.

Vinodi su prisustvovali “martinjski meštri”, kandidati za meštre i pripravnici iz cijele Hrvatske, njih pedeset pet što je dosad najveći broj. U programu vinode sudjelovao je i martinjski “vinođakonski” orkestar Pijano band.

Uz zvuke križevačkih dobošara i u pratnji Koprivničkih kuburaša, vesela martinjska povorka krenula je do Trga bana Josipa Jelačića gdje su ih dočekali i pozdravili župan Koprivničko-Križevačke županije Darko Koren i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Brojni posjetitelji ove priredbe uživali su u špelanciji, izboru novog velikog meštra i inicijaciji novih ceremonijal majstora, kandidata i pripravnika. Ova manifestacija imala je i međunarodni karakter jer su sudjelovali i vinari iz Csurga iz Mađarske te vinari iz Lendave iz Slovenije koji su ponudili na degustaciju svoja kvalitetna vina.

Vinodi su se odazvali i članovi Udruge vinogradara i vinara Škrlet iz Popovače, TZ Štrigova, dvanaest udruga vinogradara i vinara s područja KKŽ (od 14), vinarije Kostanjevec, Matočec i Pomona iz KKŽ te vinarija Kossi iz Štrigove.

Novost ovogodišnje špelancije bila je predstavljanje autohtonih vinskih sorti: pušipela iz Međimurja, Škrleta iz Moslavine i Klešćeca s Križevačkog Prigorja. Po prvi put u programu su sudjelovali članovi Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova, Vinskog Stola sjeverozapadne Hrvatske, predvođeni predsjednikom i 1. Prokonzulom Konzulata Hrvatska g. Ivom Delongom. Uz Pijano band posjetitelje je zabavljao i Mladen Medak Gaga koji je izveo nekoliko svojih uspješnica.

Novi veliki mešter martinjskog ceremonijala je Stjepan Vrhovec – Stiv iz Križevaca, Martin jezičavi plemeniti Križevački koji si je izabral ime Stivus Vinius De Castelani Crisiensis, pod kojim će narednih godinu dana obnašati svoj vinifikat. U redove martinjskih meštri nakon teških muka, tri češnja češnjaka i bilikum mošta, primljeni su Tomislav Magdić – Aršanjski iz Kladara i Ivan Kolenković iz Prepuštovca. U popodnevnim satima zainteresirani su pogledali predstavu Remetinec u izvedbi Vida Baloga i Davora Dretara Drelea.

zatvori