Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Mladen Jozinović je smijenjen, imenovan je novi direktor Piškornice

Župani četiriju sjeverozapadnih županija i načelnik Općine Koprivnički Ivanec donijeli su na današnjoj izvanrednoj sjednici Skupštine tvrtke Piškornica drastične odluke. Tako su odgovorili na milijunsku isplatu koju si je u vidu bonusa isplatio direktor Mladen Jozinović.

Što je odlučeno, javnosti je priopćio koprivničko-križevački župan i predsjednik Skupštine društva Darko Koren:

Opozvali smo direktora društva Mladena Jozinovića. Također smo dali nalog Nadzornom odboru da regulira formu prekida radnog odnosa direktora, uz napomenu da smo apsolutno, kao i proteklih nekoliko dana, tražili povrat novca, bonusa, koji je po našem mišljenju protupravno isplaćen.

Protupravnost isplate bonusa Koren pojašnjava činjenicom da Skupština Piškornice nije donijela suglasnost na iznos koji si je direktor Jozinović isplatio, a dodao je i da je Skupština društva danas donijela i odluke kojima se usmjerava daljnje poslovanje društava Piškornica, i tvrtke-majke i tvrtke-kćeri Piškornica Sanacijsko odlagalište:

— Mi smo danas imenovali direktora tvrtke. To je Mladen Ružman, diplomirani pravnik, koji će tu funkciju obavljati u sljedećem razdoblju. Idući tjedan bit će održana i redovna sjednica Skupštine društva na kojoj će biti regulirani ostali akti važni za neometano funkcioniranje Društva.

Ružman na dužnost stupa sutra. Za početak će, kao i Jozinović, biti direktor svih tvrtki u sklopu Piškornice kako bi one, posebice tvrtka-kćer Piškornica Sanacijsko odlagalište, neometano poslovale, no Koren je pojasnio da je namjera razdvojiti uprave tih tvrtki. A kako se s novim direktorom Ružmanom ne bi dogodilo isto što i s Jozinovićem, Koren je najavio da će biti postavljeni mehanizmi nadzora, kontrole i zaštite. Po svemu ostalome, novi direktor trebao bi imati prava i obveze poput dosadašnjeg.

A koliko će Jozinović morati vratiti novca i pod kojim uvjetima odlazi, ovog trenutka se ne zna. Nadzorni odbor o tome će se očitovati za tjedan dana na najavljenoj sjednici Skupštine društva koja za sada nije donijela odluku o pokretanju kaznene prijave, no poznato je, kaže Koren, da su neke institucije već započele s određenim radnjama. Svoje je, podsjetio je, odradila i revizija koju je skupština Piškornice odmah angažirala.

Koren je najavio da će, kao što je proteklih dana najavljivao, pojačati nadzor unutar kompanija, pa će tako i tvrtka-kćer dobiti svoj nadzorni odbor.

Kad je pak u pitanju odgovornost članova Skupštine društva, Koren kaže da varaždinski Radimir Čačić i načelnik ivanečke općine Mario Švegović nemaju odgovornost jer u doba isplate bonusa nisu bili članovi Skupštine. Ostali nisu, kaže Koren, odgovorni jer nisu dali suglasnost za isplatu bonusa. A tko pojedinačno ima osjećaj osobne odgovornosti, ovisi o svakom ponaosob. Sam Koren, kaže, sada se ne bi očitovao o tome.

zatvori