Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Koprivnički gradski vijećnici jedinstveni u stavu oko Piškornice

Gotovo četiri sata trajala je rasprava današnje, četvrte po redu sjednice koprivničkog Gradskog vijeća što je sazvana jednoglasnim zaključkom svih koprivničkih vijećnika okupljenih na posljednjoj, nedavnoj sjednici.

Tema je, kao što je bilo i najavljeno stanje na odlagalištu komunalnog otpada Piškornica, ali i stanje Projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica.

Nakon rasprava u kojima su sudjelovali predstavnici većine klubova i nezavisnih vijećnika, te ivanečki načelnik Mario Švegović, a uglavnom odgovarao direktor Piškornice Mladen Jozinović, članovi Gradskog vijeća jednoglasno su donijeli sljedeće zaključke:

1. Od osnivača i Uprave tvrtke Piškornica d.o.o. očekujemo redovito i pravovremeno izvještavanje koprivničke i šire javnosti o planovima razvoja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, u smislu tehnologije i organizacije koja će se primijeniti u RCGO-u kao i pravovremenu objavu podataka vezanih uz kvalitetu podzemnih, otpadnih voda i kvalitete zraka.

2. Zadužuje se gradonačelnik Grada Koprivnice:
a) da u što kraćem roku pribavi službene procjene potreba četiri županije, osnivača Piškornice d.o.o., (Koprivničko-križevačke, Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske, op. a.) za dovozom otpada te da se sukladno tome donese odluka o potrebnom kapacitetu zbrinjavanja otpada.
b) da u što kraćem roku dogovori sastanak s predstavnicima osnivača Piškornice d.o.o., Ministarstva zaštite okoliša i energetske učinkovitosti i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti, a vezano za otvorena pitanja zainteresirane javnosti.

3. Gradsko vijeće Grada Koprivnice ne podržava projekt izgradnje kogeneracijskog postrojenja (spalionice otpada) na području Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica.

Snimio Marko Posavec.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić dobio je obveze realizirati dio zaključaka, na što je, kaže, apsolutno spreman u skladu s obvezama koje su mu dali gradski vijećnici, ali i građani birajući ga za gradonačelnika:

– Moram naglasiti, mislim da su ovi zaključci apsolutno racionalni i da svatko tko je normalan i tko želi dobro ovom kraju, Koprivnici i Podravini će pristati na ove uvjete, pristat će na ovu ponuđenu ruku suradnje i ruku razgovora. Žalosti me što je danas ovdje bio samo Mladen Jozinović. Možemo mi njega voljeti, slagati se i li ne slagati s njim, mjeriti njegove karakteristike, poslovne, ljudske, estetske, kakve god želimo. On je u konačnici samo menadžer koji provodi odluke i strategije koje mu netko odobrava.

Gradonačelnik Koprivnice tijekom rasprave je istakao odgovornost osnivača za sve ono što se događa na i oko Piškornice, pri čemu se osvrnuo i na ulogu menadžera:

– Menadžer Jozinović koji se bori za svoju plaću – priča se ovih dana i o bonusima, vjerojatno bi bio najsretniji da ovdje može dovesti milijun tona otpada ako za to ima zakonsko uporište da ga skladišti, deponira, obrađuje i kako to već ide. No onda mora postojati netko tko će mu reći da je to javna tvrtka, odgovornost je pred građanima koji porezom servisiraju te osnivače i nekad se mora reći dosta i stop. Danas imamo situaciju da jedan od osnivača, načelnik Općine Koprivnički Ivanec očito, što je vidljivo iz današnje komunikacije, nije uključen ni u kakve razgovore. Imamo župane triju drugih županija osnivača koji očito primjenjuju princip ‘brigo moja prijeđi na drugoga’, njihov će otpad otići daleko od njih i ne bave se time što se događa u Koprivnici i Koprivničkom Ivancu. Darko Koren nažalost je pokazao da je apsolutno neiskren i da ga nije briga za budućnost ovog kraja. Danas je primarno mjesto na ovoj sjednici bilo Darku Korenu, a ne Mladenu Jozinoviću. Darko Koren je taj koji mora izaći pred javnost i reći koja je budućnost ovog Centra, koje će količine godišnje i otkud dolazili, kako će ga se obrađivati i konačno, kakav je utjecaj same Piškornice već danas na okoliš i zdravlje ljudi. Znate, neke stvari, pogotovo kad govorimo o javnom sektoru i sustavima koji polažu svoju odgovornost građanima, a ne nekakvim financijerima, ipak su važnije od samog menadžmenata i financiranja.

Snimio Marko Posavec.

Gradonačelnik Jakšić je slikovito rekao i da kad bi došlo do pucanja koprivničkog pročistača ili do velikog zagađenja na vodocrpilištima koprivničkih voda, pred javnost bi naravno trebao stati on, a ne primjerice direktor Koprivničkih voda Zdravko Petras. On snosi svoju menadžersku odgovornost, no krivnju snosi gradonačelnik koji mu je dao da upravlja tim sustavom, pojasnio je Jakšić.

Na upit kako planira izvršiti obaveze dane mu jednoglasnim zaključcima gradskih vijećnikom, gradonačelnik Jakšić je pojasnio:

– Moj je plan u sljedećih tjedan dana uspostaviti kontakte sa svim županima predstavnicima osnivača Piškornice, prvo s predsjednikom Skupštine Piškornice koji je i naš župan, mada se to po njegovim nastupima i ignoriranju koprivničke javnosti baš i ne vidi. Tada ćemo znati hoćemo li razgovarati pojedinačno ili na zajedničkom sastanku čemu sam osobno skloniji. Izvijestit ćemo javnost o daljnjim koracima.

A što je s pozvanima iz Zagreba, Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost?

– Oni će isto tako dobiti naš dopis. Zvali su danas i ispričali nedolazak svojih predstavnika, ali su zamolili da im dostavimo zaključke i očekujem kooperativnost, zaključio je gradonačelnik Jakšić.

Naime, na sjednicu bili pozvani predstavnici svih osnivača – Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije te Općine Koprivnički Ivanec, kao i Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao i tvrtke Piškornica. Koprivničkim gradskim vijećnicima odazvali su se tek načelnik susjednog Koprivničkog Ivanca Mario Švegović i direktor Piškornice Mladen Jozinović.

Rasprava je, kao što su i zamolili predsjednik Gradskog vijeća, HSS-ov Ivan Pal i gradonačelnik Koprivnice SDP-ov Mišel Jakšić, bila više usmjerena na projekt, a ne na politiziranje pa je izostala i ozbiljnija rasprava oko isplate bonusa u tvrtkama Piškornica, što je načeo nezavisni Marijan Šiško.

Snimio Marko Posavec.

No zaredala su pitanja oko odlagališta na Piškornici, poput koliko otpada doista dolazi i otkud, ima li tu varaždinskih bala smeća, kakav je njihov utjecaj na okoliš te koliko zagađenje uzrokuju procjedne vode. Tu je osobito konkretna bila nezavisna Danijela Glavosek Kovačić koja je iznijela podatke o čak tisuću puta povećanim količinama arsena u podzemnim vodama.

Stoga je zamolila da se idućih mjeseci obavljaju intenzivna mjerenja te da se dobiveni podaci javno objave, ne samo podzemnih voda već i Ivanščaka te sedimenta potoka Gliboki. Zatražila je i da se deponiranje otpada na Piškornici ograniči na 25.000 tona godišnje te pitala možemo li biti sigurni da će na Piškornicu stizati samo otpad iz četiri županije osnivača Centra.

Direktor Mladen Jozinović uzvratio je da će odlagalište otpada biti aktivno sve do završetka izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom 2021. godine. Lani je deponirano nešto manje od 100.000 tona otpada i to isključivo kako bi se izbjegao stečaj tvrtke majke Piškornica d.o.o. Ove će godine, kaže Jozinović, na Piškornici biti odloženo manje otpada, a iako imaju dozvolu na 137.000 tona godišnje, tu mogućnost nikad nisu konzumirali. No obvezuje se, kaže, podatke o svim mjerenjima učiniti javno dostupnima:

– Sve tražene podatke dostavit ću Gradskom vijeću u pismenom obliku, a podatke o mjerenjima kakvoće i utjecaja na okoliš učinit ćemo javno dostupnima u roku najviše 30 dana. Razumijem da je javnost iznimno zainteresirana za ovu temu, no moram reći da je Piškornica uređeno odlagalište koje najmanje od osam dodatnih divljih smetlišta u županiji zagađuje okoliš.

Na upit što će se kad proradi Centar za gospodarenje i kad počne prerada otpada dogoditi s brdom smeća koje je naraslo na Piškornici i koje će se proširiti i na četvrtu za sad još uvijek slobodnu plohu, direktor Jozinović je pojasnio:

– Tendencija je provesti trajnu sanaciju nakon gradnje Regionalnog centra. Postoje u susjednim zemljama tehnologije miješanja sa svježim otpadom, dalo bi ga se mehanički obraditi i stabilizirati. Tako će se količina otpada trajno smanjiti. Iskreno se nadam da će Centar proraditi za tri do tri i pol godine. Brdo otpada na Piškornici svakako će se smanjiti.

Snimio Marko Posavec.

Jozinovićevim pojašnjenjima nije bio zadovoljan jedan od predstavnika osnivača, načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović. Smatra da s prvim studenim, kad je stupila na snagu Uredba o primarnom zbrinjavanju otpada, više nema potrebe za Regionalnim centrom za gospodarenje otpadom. Svrha otpada na Piškornici je jedino zarada od deponiranja otpada, a cijeli Centar prema novim tehnologijama – smatra načelnik Švegović, nema opravdanja. Osim toga, upozorava da spalionice sa skijalištima u Danskoj nisu baš tako sjajni primjeri :

– U krugu od 30 kilometara od spalionice otpada proizvođači ne mogu dobiti certifikate za proizvodnju voća i povrća. A mi bismo spalionicu u blizini Podravke. Osim toga, pitajte stanovnike iz Pustakovca kako im je. Deratizaciju bi trebalo provoditi svaki drugi dan. Kuće s gospodarskim zgradama nude se po dvije tisuće eura i nitko ih neće jer nitko nije lud da dođe živjeti do brda smeća. A zagađenja evidentno ima i u potoku Gliboki.

Snimio Marko Posavec.

U raspravu se uključio i nezavisni Antonio Grgić koji je izrazio negodovanje jer gradski vijećnici nisu – kao što je bilo predloženo, otišli na Piškornicu da vide kako je rekao, magnitudu koja se tamo događa:

– Podravina je promijenjena, dobila je novo brdo, to je stranački projekt svih stranaka koji je izmakao kontroli, upozorio je Grgić te poručio da je načelnik Općine Koprivnički Ivanec najzaslužniji Koprivničanac kojemu iduće godine građani trebaju dati titulu počasnog građanina.

No gradski će vijećnici uskoro, baš poput njihovih županijskih kolega, ipak imati prilike posjetiti Piškornicu. Najavio je to gradonačelnik Jakšić pojasnivši da prije današnje sjednice gradskog vijeća to iz tehničkih razloga nisu uspjeli dogovoriti s upravom Piškornice.

zatvori