Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Koprivnički palčići i njihovi roditelji obilježili dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

Koprivnički palčići, njihovi roditelji i prijatelji okupili su se danas na glavnom gradskom trgu kako bi puštanjem ljubičastih balona obilježili Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju.

Podršku su im ispred Grada Koprivnice pružili Mišel Jakšić, gradonačelnik i Melita Samoborec, zamjenica gradonačelnika.

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju se tradicionalno održava svake godine 17. studenoga raznim aktivnostima radi podizanja svijesti i dugoročnog unapređenja skrbi za prijevremeno rođenu i bolesnu novorođenčad i potporu njihovim obiteljima.

Klub roditelja nedonoščadi “Palčići” osnovan je inicijativom roditelja i zdravstvenih djelatnika, kao jedina neprofitna organizacija u Hrvatskoj koja se bavi problematikom prijevremeno rođene djece, te već osmu godinu za radom obilježava Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju pod sloganom “Nosi ljubičasto, svjetli ljubičasto i podigni palac za palčiće”.

Cilj rada Kluba je osvješćivanje, edukacija i pomoć roditeljima prijevremeno rođene djece te prilagodba zakonodavstva potrebama prijevremeno rođene i bolesne djece.

Prijevremeno rođenom djecom se smatraju sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće. Stopa smrtnosti beba rođenih prije 37. tjedna je pala i u konstantnom je padu, no bebe koje su rođene značajno prerano vjerojatno će imati ozbiljne i brojne dugoročne probleme.

Na inicijativu Kluba roditelja nedonoščadi “Palčići” u svim gradovima sudionicima se puštaju ljubičasti baloni u zrak kao simbolični znak prijevremeno rođene djece u Hrvatskoj. Ljubičasta boja u vizualnom identitetu predstavlja osjetljivost i iznimnost te je stoga postala simbol Svjetskog dana prijevremenog rođenja.

Ove godine obilježavanju pridružilo se 25 gradova širom Hrvatske među kojima je i Koprivnica, a zahvaljujući vrijednim roditeljima Palčića organizirana su još neka od događanja.

Tako je jučer u prostorijama Podravskog sunca održano predavanje za roditelje na temu “Važnost rane intervencije” koje su održale predavačice Dunja Vargović mag. rehab.educ. praktičar rane intervencije i Anja Holeček mag.rehab.educ. pedagog SI praktičar rane intervencije.

Danas će također, u vremenu od 16:30 do 17:30 u prostorijama Podravskog sunca, biti održana igraonica pod nazivom “Povuci se, skoči, kotrljaj se, zabavi se”.

zatvori