Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Gimnazijalci čitali, pisali, kvizali i osvajali nagrade

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige učenici Gimnazije ‘Fran Galović’ bili su, kao i obično, vrlo aktivni na različitim područjima.

Rado su se odazvali akciji ‘Koprivnica čita’ čitajući djeci u vrtićima ‘Igra’ i ‘Zvjezdica’ te sudjelovali na Galovićevoj jeseni na kojoj je gimnazijalka Jelena Gojšić svojim prozno-pjesničkim radom osvojila 3. mjesto u natjecanju za Maloga Galovića.

U već tradicionalnom Tjednu štednje gimnazijalci su svaki dan dragovoljno odvajali kunu ili više i tako skupili lijepu svotu koja je na Interliberu utrošena na kupnju knjiga za školsku knjižnicu.

No, posjet Interliberu nije time završio, nego su gimnazijalci usput pokazali da čitaju i imaju široku opću kulturu sudjelujući u kvizu High Five na kojem su osvojili drugo mjesto, a učenici polaznici fakultativnog predmeta Medijska kultura bili su gosti Nove TV i upoznali se s radom prve komercijalne televizije.

Čitateljski klub svoj je redovni sastanak posvetio opusu Mire Gavrana, romanopisca i dramatičara koji je već godinama jedno od najpoznatijih imena izvan Hrvatske i čija se djela prevode i izvode diljem svijeta. U školskoj knjižnici pričale su se bajke učenicima prvih razreda, a na redovitom druženju profesora zadnjeg petka u mjesecu, u Mjesecu hrvatske knjige profesore su uz kavu dočekali i ispisani stihovi.

Gimnazijalci čitaju mnogo, čitaju kritički i iz užitka, a ne samo za ocjenu kako se često misli. Tijekom godine na satima hrvatskog jezika razgovaraju o svojim književnim i čitateljskim afinitetima te jedni drugima preporučuju što pročitati.

U Mjesecu hrvatske knjige ta se praksa intenzivirala, a u dogovoru s profesoricama hrvatskoga jezika čitala su se djela hrvatskih autora pa su se učenici udubili u Kristiana Novaka, Damira Karakaša, Slavenku Drakulić, Dubravku Ugrešić, Alena Bovića, Eugena Kumičića, Paju Kanižaja i jedni drugima predstavljali njihova djela.

Iz svega navedenoga proizlazi da za Gimnaziju “Fran Galović” vrijedi geslo “Čitanje ne dolazi u pitanje”, što je i naslov ovogodišnjega Nacionalnog kviza za poticanje čitanja.

zatvori