Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO: Deveti TEDx ponovno obilovao zanimljivim govorima, od tajnog mjesta interneta do jedenja prstima

I deveta TEDxKoprivnicaLibrary konferencija okupila je jučer u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” inspirativne pojedinace, a posjetitelji su ponovno do zadnjeg mjesta ispunili prostor Stručno-znanstvenog odjela.

Predstavilo se sedam govornika koji se međusobno u mnogočemu razlikuju, no na jednu su večer dijeliti istu misiju – širenje vrijednih ideja. To su Matija Kolarić, Tomislav Velić, Mladen Kušec, Marija Križić, Vedran Beg, Tanja Rum i Danko Hečimović.

Dunja Lukavečki / TEDxKoprivnicaLibrary.

Čast da prvi održi govor imao je Vedran Beg, sudionik Masterchefa koji je privremeno radio u našoj Obrtničkoj školi, a trenutno studira na fakultetu gastronomije u Splitu. U svom govoru istaknuo je važnost jedenja prstima i zašto moramo uživati u hrani.

Dunja Lukavečki / TEDxKoprivnicaLibrary.

Marija Križić, nastavnica zdravstvene skupine predmeta u Srednjoj školi Koprivnica te izbornog predmeta Hrvatskog znakovnog jezika, pričala je na koji način gluhe i nagluhe osobe mogu iskusiti glazbu. Naime, Marija je intervenor za gluhe i gluhoslijepe osobe, kao i volonterka u “Grupi za potporu dojenju – Slonići” u Koprivnici, a interes javnosti probudila je projektom pjevanja na znakovnom jeziku. Ideju je realizirala s učenicima Hrvatskog znakovnog jezika “pjevajući” pjesmu grupe Detour.

Dunja Lukavečki / TEDxKoprivnicaLibrary.

Tanja Rum i Danko Hećimović kao svestrani par koji gaji ljubav prema gastronomiji, fotografiji, književnosti, jogi i vrtlarstvu govorio je o odrastanju djeteta u drugačijem životnom okruženju, na što ih je potaknulo rođenje vlastitog sina Rujana. Dotaknuli su se definicije obitelji, kao i tema atomske obitelji, principa odgoja u velikim alternativnim zajednicama, obiteljskih zajednica Podravine i ideje permakulturnog načina života.

Dunja Lukavečki / TEDxKoprivnicaLibrary.

Diplomirani je socijalni radnik i predsjednik Udruge osoba s invaliditetom “Bubamara” iz Vinkovaca Tomislav Velić ispričao je kako je otvorio “Buba bar” u kojem su osobe s Downovim sindromom konobari. Tomislav je aktivno posvećen promicanju kvalitete života osoba s invaliditetom i svjestan činjenice kako je većina osoba s invaliditetom nezaposlena kroz ovaj projekt Udruga im omogućuje integraciju u svijet rada.

Dunja Lukavečki / TEDxKoprivnicaLibrary.

Učenik koprivničke Obrtničke škole Matija Kolarić, koji se IT-om bavi od svoje četrnaeste godine i vrlo brzo shvaća kako se od njega može i živjeti, govorio je o darknetu – tajnom mjestu interneta za koje su potrebne šifre, posebni softveri i slične stvari da bi mu se pristupilo.

Dunja Lukavečki / TEDxKoprivnicaLibrary.

Posljednji govor održao je hvaljeni pjesnik, književnik i novinar Mladen Kušec.  U svojem je govoru pokušao odgovoriti na pitanje zašto djeca danas ne znaju razgovarati i gledati u oči. Okupljenim je pričao o svom djetinjstvu, ali i o dugogodišnjem radu s djecom. Promjene u njihovom ponašanju, rekao je, posebno su uočljive moderne tehnologije.

zatvori