Petak, 19. travnja 2024.

Dražen Keleminec: Zahvaljujući tajnim dokumentima koje mi je dao Davor Cimaš spriječio sam prodaju Podravkine Mesne industrije

Dražen Keleminec, Koprivničanac sa zagrebačkom adresom, u svojim zadnjim obraćanjima javnosti pomalo je odstupio od svoje uobičajene prakse. Javnost uglavnom obasipa priopćenjima u kojima izriče svoje pravaške stavove i ocjene hrvatske, uglavnom političke aktualnosti. No, ovaj puta nije se obratio kao političar, pravaš, već kao Podravkaš.

Posljednjeg dana listopada odlučio je podsjetiti na jedan od događaja iz novije koprivničke povijesti te pojasniti “kako je zaustavio prodaju Mesne industrije Podravke”.

U priopćenju je podsjetio da je 2000. godine, dolaskom na vlast SDP-a u Hrvatskoj smijenjen tadašnji predsjednik Podravkine Uprave Ante Babić koji se, spominje, suprotstavio Ivici Todoriću da preuzme Podravku. A kako je Todorić, piše Keleminec, u to vrijeme bio financijski sponzor i SDP-a i HDZ-a, Babićeva smjena nije nikoga iznenadila. Na njegovo je mjesto, uz blagoslov politike, podsjeća Keleminec, stigao Darko Marinac.

Keleminec tvrdi da su, nakon što je zaustavljen pokušaj otimanja Podravke, počele pripreme za prodaju njenih dijelova:

“Prva na odstrelu našla se Mesna industrija Podravka. Sreća u nesreći bila je ta da je u vodstvu Podravke bio i član koprivničkog HSLS-a Davor Cimaš. HSLS je bio koalicijski partner SDP-a i temeljem toga Davor Cimaš postao je član nove Podravkine Uprave. Upravo me Davor Cimaš nazvao jednog dana i zamolio da se nađemo. Odazvao sam se, a Davor Cimaš mi je iznio informaciju da je krenula prodaja Mesne industrije Podravke Mađarima. Dao mi je kompletan spis i raspored prodaje Mesne industrije Podravke te me zamolio da nikome ne kažem da sam to dobio od njega. Na svim dokumentima pisalo je POSLOVNA TAJNA. Davor Cimaš me zamolio da nešto učinim da se spriječi prodaja Mesne industrije Podravke kao što sam uspješno spriječio otimanje Podravke od strane Ivice Todorića. U rukama sam imao nešto doista veliko i razmišljao sam kako zaustaviti proces prodaje Podravkine Mesne industrije”, piše Keleminec.

Zaključio je da je najbolje javnost o tome obavijestiti preko medija, u čemu je i uspio. No, objavu da kane prodati Mesnu industriju u Upravi nisu blagonaklono prihvatili, piše Keleminec i spominje da je odmah bio pozvan na razgovor na sedmi kat:

“Nakon nekoliko dana bio sam pozvan na sedmi kat, u ured člana Uprave Podravke, sada pokojnog Željka Đurđine. Rekao mi je da sam odavanjem poslovne tajne učinio tešku povredu radne discipline i da zbog toga mogu dobiti otkaz. Također mi je rekao i da su se  digli radnici Mesne industrije, da su došli prosvjedovati ispred upravne zgrade s noževima i traktorima te da bi ih on sve poslao k meni. Iako je tražio od mene da kažem tko mi je dao dokumentaciju, to nisam učinio. Bio sam svjestan da bi to bilo pogubno i za mene i za Davora Cimaša. Kako Đurđina nije uspio doznati tko mi je dao dokumentaciju, odustali su od prijetnji. Bili su svjesni da bi se, u slučaju da mi daju otkaz, izložili još većim problemima. A premda nisu znali njegov identitet, znali su i da među njima imam čovjeka koji diše patriotski, za Podravku”, prisjetio se Keleminec i pojasnio kakvi su bili planovi za prodaju Mesne industrije Mađarima:

“Prvi zadatak Uprave Podravke trebao je biti da od Mesne industrije stvore gubitaša. Stoga su joj promjenili naziv u Danica mesna industrija. Započela je druga faza plana u kojoj su se proizvodi prodavali pod imenom Danica, koje kupci nisu poznavali. Kupci u Hrvatskoj nisu bili upoznati s time da je Danica ustvari Podravka, te je prodaja pala. Upravo je to željela Uprava Podravke – manja prodaja rezultirala bi gubitkom što bi olakšalo prodaju Mesne industrije Mađarima. To se i dogodilo te je javnosti bilo prezentirano da je za Podravku najbolje da se riješi gubitaša Mesne industrije Danica.”

Keleminec piše da o svemu tome posjeduje dokumentaciju, ali i da je tadašnja Uprava Podravke odustala od prodaje zbog pritiska javnosti. Ubrzo potom, ističe Keleminec, vratili su i stari naziv. Upravo je to omogućilo da Mesna industrija ponovo ostvaruje dobre poslovne rezultate, zaključio je, kako stoji u potpisu, Podravkaš Dražen Keleminec.

A koliko se tih događaja sjeća jedan od spomenutih, bivši član Uprave Podravke Davor Cimaš? Upravo je njega Keleminec naveo kao svojevrsnog inicijatora pobune protiv prodaje Mesne industrije. Evo što je na upit Drave.info o tim događajima odgovorio:

“Za vrijeme u kojem sam bio član Uprave Podravke, od ožujka 2000. do srpnja 2003., ni u jednom trenutku nisam bio zadužen za poslovanje Mesne industrije. Nisam sudjelovao u pripremi materijala niti sam bio u bilo kojoj vrsti kontakata s potencijalnim kupcima Danice. Ni tada niti kasnije nije mi bila dostupna radna dokumentacija i informacije na temelju kojih su prijedlozi odluka na temu Mesne industrije dolazili na Upravu i poslije na Nadzorni odbor. Kao član Uprave sudjelovao sam na sjednicama Uprave i izjašnjavao se u skladu s poslovnom politikom tvrtke i osobnim procjenama, na temelju dokumentacije dostavljene za odlučivanje. O tome kako sam se izjašnjavao postoje zapisnici i tonski zapisi sa sjednica (ako su  sačuvani i dostupni). Toliko o tome. Već 14 godina poslovno sam aktivan izvan Koprivnice, djelomično i iz razloga što mi je neprihvatljvo bilo kakvo dogovaranje i raspolaganje poslovnom dokumentacijom izvan službenih kanala, pa se očito nisam uklopio u procese koji su slijedili nakon mog odlaska”, zaključio je u svom odgovoru Davor Cimaš.

zatvori