Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Darko Koren: Nisam znao za Jozinovićev bonus, jer da jesam, ne bi ga isplatio

Četvorica čelnih čovjeka županija osnivača Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica jučer su u Zagrebu održali koordinacijski sastanak o bonusima koje si je isplatio predsjednik uprave tvrtke Piškornica Sanacijsko odlagalište Mladen Jozinović.

U ime četvorice župana – varaždinskog Radimira Čačića, krapinsko-zagorskog Željka Kolara, međimurskog Matije Posavca i našeg koprivničko-križevačkog, javnosti se danas prijepodne u sjedištu naše županije obratio župan, ujedno i predsjednik skupštine tvrtke Piškornica Darko Koren. Najavio je da će u ponedjeljak ujutro u 9 sati u Nemčićevoj biti održana izvanredna sjednica skupštine Piškornice na kojoj će biti odlučeno o Jozinovićevoj odgovornosti.

Župan Koren o aktualnoj situaciji oko Piškornice

Posted by Drava.info on Thursday, November 16, 2017

 

Koren je istakao i da je jučerašnji sastanak bio jedini održan na tu temu i to upravo na njegovu inicijativu. O sljedećim koracima bit će, kaže Koren, odlučeno u ponedjeljak, a to će biti prilika i da se preispita sustav upravljanja i nadzora u tvrtci koji trenutno očito ne funkcionira:

— Najbitnije je da smo sazvali izvanrednu sjednicu skupštine društva tvrtke-majke, dakle Piškornice d.o.o., u ponedjeljak u 9 sati ovdje u prostorijama Županije. Raspravljat ćemo o tim okolnostima i donositi odluku o odgovornosti uprave društva, naravno s određenim odlukama vezanima uz to. Moram reći da ova cijela situacija naravno nije ugodna. No, isto tako smo svjesni činjenice da problem postoji i da ga kao suvlasnici moramo rješavati. Mi četvorica župana i načelnik Općine Koprivnički Ivanec moramo preuzeti također dio svoje odgovornosti, ne političke, jer političke odgovornosti tu nema, već u dijelu upravljanja i kontrole sustava. Ja osobno preuzimam točno 22,5% sveukupne odgovornosti koliki je suvlasnički udio Koprivničko-križevačke županije u društvu.

Snimio Marko Posavec.

Koliko će i hoće li uopće sve ovo naštetiti realizaciji projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske, ovog trenutka vrlo teško je reći. No, župan Koren tvrdi da isplatom bonusa financijska šteta za Županiju i trgovačko društvo nije nastala. A što će se dalje poduzimati, skupština Piškornice odlučit će u ponedjeljak ujutro:

— Mi smo jučer na tom našem koordinacijskom sastanku raspravljali o možebitnim rješenjima. Također smo potvrdili moj prvi stav da taj cijeli problem ima pravni i moralni segment. Što se tiče pravnog aspekta, moramo pričekati sve one radnje odgovornih institucija koje trebaju odgovoriti ima li tu kakvih povreda i potom ćemo donositi odluke. Što se tiče moralne odgovornosti, apsolutno ćemo inzistirati na tome da se taj novac vrati do one mjere koja je društveno prihvatljiva. To je puno, puno manje nego što je isplaćeno. Ne želim o tome špekulirati, no to je manje od petine isplaćenog.

A kakva je sudbina Mladena Jozinovića u sustavu Piškornica? Hoće li ostati ili otići, pitanja su na koja Koren ovog trenutka ne zna odgovor jer, kaže, odluku neće donijeti sam. No, situacija oko Piškornice – tvrtke-majke i tvrtke-kćeri vrlo je složena, upozorava Koren:

— Situacija oko projekta jako je isprepletena, pa čak i odnos tvrtke-majke i tvrtke-kćeri. Koliko je u smislu daljnjeg nastavka realizacije projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske bitna uloga samog gospodina Jozinovića, teško je u ovom trenutku reći. Možda se može i bez njega, a može se bez svakoga. Ja ne inzistiram na tome da on ostane, ali i ne želim reći da on mora otići pošto-poto. A opet to nemojte shvatiti kao moju gestu ili pokušaj da ga zaštitim. Već sam jednom mediju rekao, da se radi o mom rođenom bratu kojeg nemam ili sestri, nikad u životu neću braniti nešto što je protuzakonito ili kriminalno. Ako se pokaže nakon istraga da je to tako, za mene je priča također završena.

Na upit novinara je li znao za isplatu bonusa, župan Koren je odgovorio: — Ne, nisam znao. Jer, vjerujte mi, da sam znao, ne bi ga isplatio.

Snimio Marko Posavec.

Što o svemu ima za reći Mladen Jozinović nismo uspjeli doznati jer nam nije odgovarao na pozive. No, čini se da su trenutno sve opcije otvorene i moguće. Predstavnici vlasnika Piškornice očekuju da Jozinović postupi moralno i vrati veći dio isplaćenog bonusa. Kad je pak u pitanju njegov daljnji profesionalni odnos, ima onih koji smatraju da treba otići, ali i onih koji misle da mora privesti kraju realizaciju strateškog nacionalnog projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, pri čemu bi upravljanje tvrtkama-kćerima bilo povjereno drugim menadžerima.

Koje će opcije prevladati, znat ćemo u ponedjeljak nakon izvanredne sjednice skupštine Piškornice d.o.o.

zatvori