Srijeda, 24. travnja 2024.

Darko Koren: Cijela priča oko Piškornice prožeta je političkim obračunima sa mnom, brine me budućnost projekta

Župan Darko Koren danas je u programu Radio Drave komentirao istupe kojima ga se stavlja u kontekst poslovne i političke odgovornosti za događaje oko Piškornice.

Smatra da je riječ o političkim obračunima:

— Činjenica je da cijela ta priča ima političku pozadinu, da je apsolutno dirigirana iz redova političkih oponenata. Prije svega iz najveće oporbene stranke, ili jedne od najvećih, a to je SDP. Imam određene informacije iz redova SDP-a da sada imaju u planu prema meni otvoriti frontu, a naravno da im je ovo jako dobro došlo. Dokaz da je sve ovo politika je i to da sad više nitko ne pita za neke druge, možda važnije teme za Piškornicu. Više nitko ne spominje ekologiju, štetne utjecaje na okoliš, procjedne vode i sve ono čime se lamantalo u posljednje vrijeme. Sad je samo bitna nemoralna isplata bonusa direktoru za koju i ja smatram da je takva.

Politikom dirigiranim Koren drži i napad koji je nedavno doživio:

— Zapravo sam odlučio da to neću komentirati jer takvih slučajeva ima svagdje i nažalost u društvu ima osoba koje zbog svojih ograničenja, posebnosti ili bolesti reagiraju na neprimjeren način. Nisam to shvatio kao ugrozu sebe i svoje obitelji, iako nije ugodno to čuti. Nažalost, sustav koji je zadužen da sankcionira takve slučajeve je vrlo propustan u informacijskom smislu i ta je vijest došla u javnost. Nisam se mislio očitovati po tom pitanju jer mi je sve to jadno, ali na neki način i to dokazuje političku dimenziju. Koliko sam iščitao iz medija koji su to saznali, gospodin se deklarirao kao ortodoksni SDP-ovac koji ima nešto protiv mene. I u tom slučaju jada kojeg nema potrebe posebno komentirati primjetna je politička komponenta. Sve to skupa dokazuje da je to politika. Trebamo spustiti loptu na zemlju. Svi ti vrlo ambiciozni mladi političari koji se na taj način obračunavaju sa svojim političkim protivnicima moraju shvatiti da trebaju doživjeti godine nas starijih, a ako tako nastave bit će im to jako teško.

No od svega Korena najviše ipak, kaže, brine budućnost projekta Piškornica:

— Bojim se ovog trenutka izreći svoja predviđanja jer nemam dovoljno elemenata. Moram se upoznati s novim direktorom, čuti njegova razmišljanja, spoznati njegove kompetencije i znanja. Ne samo ja, već svi mi članovi Skupštine. Tek bih onda mogao procijeniti ima li projekt šanse. Instinktivno trenutno razmišljam da je u velikoj opasnosti i da se može dogoditi da propadne, poput mnogih velikih projekata s područja energetike i gospodarenja otpadom koji u Hrvatskoj ipak nisu zaživjeli. Velik je trud uložen u to. Mi sad sudimo bivšem direktoru Mladenu Jozinoviću zbog besmislenog poteza koji je napravio i obilježio njegovu karijeru, projekt i sve nas, uključujući i mene. No, činjenica je da je to osoba koja je autoritet u tom sektoru i zahvaljujući kojoj smo taj projekt doveli do faze u kojoj je sada. On je, podsjećam, pred financiranjem Europske komisije, odnosno fondova EU za veliki novac. Riječ je o gotovo 500 milijuna kuna nepovratnog europskog novca. Mogli bismo nabrojiti na prste koliko je takvih projekata u Hrvatskoj. Stoga izražavam zabrinutost i skepsu, ali se nadam i da će prevladati razum kod svih koji sudjeluju i mogu utjecati na to da projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske ipak možemo realizirati.

Župan Koren kaže da je prilično razočaran svime što se dogodilo, ponajviše stoga što su svi sudionici projekta Piškornica u njega dosta uložili:

— Osobno, kada me pitaju osjećam li odgovornost i krivnju, mogu reći da s osobne razine osjećam nelagodu. No, s aspekta funkcija koje obnašam kao predsjednik Skupštine i župan, ne snosim nikakvu krivnju. Za te poteze koji su predmet javnih rasprava mi kao Skupština nismo dali nikakvu suglasnost. Ako imamo bilo kakvu odgovornost u cijelom tom procesu, što će se kad-tad definirati, onda je moja odgovornost u omjeru 22,5 posto, koliki je udio Koprivničko-križevačke županije u suvlasništvu društva. Trebamo cjelokupnu priču zatvoriti, okrenuti se budućnosti. Mislim da je sad puno važnije kakva je budućnost cijelog tog projekta — zaključio je Koren.

zatvori