Petak, 29. ožujka 2024.

Danijela Glavosek Kovačić: RCGO na Piškornici ne bi smio zaživjeti, moramo ga preispitati ili zaustaviti

O aktualnoj temi gospodarenja otpadom danas su novinarima govorili nezavisni koprivnički gradski vijećnici.

Danijela Glavosek Kovačić izrazila je zadovoljstvo što Grad Koprivnica, premda malo kasni za 110 hrvatskih jedinica lokalne uprave, konačno donosi Plan gospodarenja otpadom. Izrazito ju raduju najave gradske uprave o izgradnji sortirnice otpada i reciklažnog dvorišta. I dok to smatra pravim putem ka gospodarenju otpadom, ipak su joj se pojavile nedoumice zbog izjava odgovornih oko Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica:

– Mi smatramo da RCGO u ovakvom vidu kako se danas prezentira ne bi smio zaživjeti, trebalo bi ga se preispitati jer u budućnosti čini veliku štetu nama, našem zdravlju, okolišu, i mislimo da je to prvenstveno velika stvar o kojoj treba razmišljati.

Nezavisna koprivnička vijećnica Danijela Glavosek Kovačić smatra da bi trebalo poštivati u Europskoj uniji najprihvaćeniju hijerarhiju gospodarenja otpadom jer se njome štiti okoliš i zdravlje ljudi te se smanjuje negativni utjecaj otpada.

– Vrh same hijerarhije čini sprečavanje i smanjivanje na koje mi sami možemo djelovati. Primjerice, kad odlazimo na tržnicu da uzmemo platnenu umjesto plastične vrećice. I Grad bi to mogao stimulirati subvencijom kako bi se taj nesretni najlon što manje koristio. Mi bismo se svi polako osvještavali i pridonijeli smanjenju korištenja plastičnih vrećica.

Nezavisna koprivnička vijećnica Glavosek Kovačić vjeruje da će Grad biti spreman preispitati priču o potpori Regionalnom centru za gospodarenje otpadom jer je zaključila da i sam gradonačelnik Koprivnice ima nedoumica:

– On je spominjao “…pa znate, RCGO je dobra stvar, pa mi ćemo ugraditi moderne tehnologije…”, no mi u to nismo sigurni. Modernih tehnologija u ovakvoj vrsti RCGO-a nema. Znači, MBO postrojenje, to je riješena stvar. Ako bi se išlo na nove tehnologije, za što postoji mogućnost, to će opet produžiti realizaciju. Ne znam hoće li se Republika Hrvatska, odnosno resorno ministarstvo s time složiti. Mi se bližimo krajnjim datumima do kad ti projekti moraju biti završiti. Smatram da će u Gradu ipak biti sluha i da će preispitati svoju namjeru prema Regionalnom centru za gospodarenje otpada koji se planira graditi ovdje.

Vijećnica Glavosek Kovačić primijetila je da su Koprivničanci jako savjesni ljudi, no čudi je što Grad, koji prednjači u mnogo čemu u Hrvatskoj, nije već pokrenuo Centar za ponovnu uporabu, a kojega je predstavio njen kolega Marijan Šiško. U takvim centrima, kaže Šiško, dijelove otpada pretvara se u uporabne predmete i vraća na tržište kao novi proizvod. Takvim centrima potiče se razmjena i ponovna upotreba isluženih proizvoda ili stvari i predmeta koje posjednik više ne treba i ne želi, a još uvijek se mogu koristiti. Osim toga, takvi centri mogu biti i uspješni gospodarski subjekti, kaže vijećnik Šiško te konkretno predlaže:

– Smatramo da se tako mogu zaposliti ranjive skupine. Pogodan prostor za to bio bi Kampus gdje bi mogao biti radioničko-skladišni prostor s izložbeno-prodajnim prostorom. Koprivnički poduzetnik mogao bi se zadužiti za izradu web aplikacije. Dakle funkcija Centra za ponovnu uporabu je neupotrebljive predmete pretvoriti u upotrebljive i prodavati ih po prihvatljivim cijenama te tako doprinositi kružnoj ekonomiji gospodarenja otpadom.

Vijećnica Glavosek Kovačić uvjerena je da je moguće preispitati, čak i zaustaviti projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom na Piškornici, jer nezavisni smatraju da je to u interesu ovdašnjih građana.

zatvori