Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO/VIDEO: ROĐENDANSKA SVEČANA SJEDNICA ‘Koprivnica može biti grad primjer cijeloj domovini’

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Domoljubu je obilježen 661. rođendan Koprivnice.

Pred prepunom dvoranom nije manjkalo pohvala na račun ovog grada. Prve je u ime saborskih zastupnika iznio Krešo Beljak ustvrdivši da Koprivnica, uz svega još nekoliko gradova u Hrvatskoj, može biti grad primjer cijeloj domovini.

Krešo Beljak. Snimio Marko Posavec.

— Koprivnica je grad koji je pokazao kako se bori prije svega za svoj dom, za svoju domovinu, za svoj kraj i za cijeli svoj narod. Koprivnica je grad koji uz još nekoliko gradova svijetli kao svjetionik u ovoj tužnoj situaciji u kojoj se nalazi naša domovina. Nadam se da će vaš svijetli primjer, primjer vaše gradske uprave, primjer vašeg stabilnog političkog sustava, suradnje između gospodarstva, politike, uprave i svih segmenata društva slijediti iz dana u dan što više gradova i što više općina u našoj domovini. Nadam se da će Koprivnica uz Samobor, Čakovec i nažalost još samo nekoliko gradova u Hrvatskoj, biti prepoznata kao primjer i nešto na čemu Hrvatska treba graditi svoju budućnost.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar čestitao je Koprivničancima u ime načelnika i gradonačelnika te je poručio da Koprivnicu ne gledaju samo kao gospodarsko središte:

Željko Kolar. Snimio Marko Posavec.

— Mi smo uvijek nekako “preko plota” gledali prema Koprivnici kao gradu inovacija, kao gradu koji je uvijek korak ispred. I pametna gradnja, i obnovljivi izvori energije, uvijek su prvi projekti u Hrvatskoj dolazili iz Koprivnice. S druge strane, vidimo dobro uređenu pravu i dobru suradnju između gospodarstva, obrtničke i gospodarske komore, prosvjete… Sve je to dovelo do toga da je Koprivnica jedan od najprosperitetnijih gradova u Hrvatskoj. No, svima nam na lokalnom nivou nedostaje ovlasti i decentraliziranih sredstava jer smo bolji, brži i učinkovitiji od države.

A u ime predsjednika Hrvatske vlade, premijera Andreja Plenkovića, Koprivničancima je čestitao koprivničko-križevački župan Darko Koren. Rekavši da, iako bi to bilo vrlo lako, u ime Vlade ne može puno toga obećati, no u ulozi župana to je, kaže, potpuno drugačije i vrijeme koje je dobio za obraćanje sa svečane pozornice iskoristio je kako bi, istakao je, izrekao jednu istinu:

Darko Koren. Snimio Marko Posavec.

A istina je da ne možemo biti licemjerni i reći da je suradnja Grada i Županije idealna. I ovo je možda dobar trenutak, dobro mjesto i prilika da to promijenimo. Ja zaista, iskreno i od srca čestitam na svim postignućima i veselim se budućima. Jer uz svoj rodni grad ja Koprivnicu doživljavam kao drugi grad u svom životu. Osim svog rodnog grada najviše sam i najvažnijeg vremena proveo ovdje i Koprivnica mi je vrlo važna i značajna. Zbog toga pružam ruku suradnje u svim budućim projektima za grad Koprivnicu jer je to isto tako jednako važno za cijelu Koprivničko-križevačku županiju i za cijelu našu domovinu Hrvatsku.

Hoće li Zrinski trg prihvatiti ponuđenu ruku, pokazat će vrijeme. No, prema riječima gradonačelnika Mišela Jakšića, šanse za popravljanje odnosa s Nemčićevom postoje:

Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.

— Koprivnica i Podravina su se uvijek razvijale na ona dva najjasnija i najčvršća temelja. Jedan od njih je radišnost podravskih ljudi, a drugi ono naše podravsko zajedništvo koje se pokazalo uvijek kad su pred nama bila bremenita vremena i bremeniti izazovi. To zajedništvo u sebi nosi razgovor, dogovor, sporazumijevanje, ali i uključenost i građansku solidarnost. I upravo to zajedništvo nam je dalo mogućnost da razvijamo Koprivnicu slobode, sigurnosti, tolerantnog duha koji priznaje razlike. U našem gradu danas ne možemo reći da imamo prilike gledati neke rigidne isključivosti, kao što to na žalost možemo vidjeti u nekim drugim krajevima Lijepe naše. Moja dužnost, moj zadatak, moja želja je da i dalje nastavimo razvijati taj jedan koprivnički, građanski, tolerantni duh.

Odgovorni su zahvalili svima koji su doprinijeli uspjesima grada, među kojima su ulaganja u komunalnu infrastrukturu, obrazovanje i razvoj poduzetništva, a predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal posebno je čestitao obrtnicima čije Udruženje ove godine slavi 50 godina djelovanja.

Među brojnim uzvanicima i gostima bili su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Koprivničanac Damir Felak, potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić te saborski zastupnici Anka Mrak Taritaš, Mirando Mrsić, Branko Hrg, Mladen Mađer; izaslanik ministra unutarnjih poslova, načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac, počasni građanin Koprivnice general Mladen Markač; članovi Županijske skupštine i njen predsjednik Željko Pintar, dožupani Darko Sobota i Ratimir Ljubić te gosti iz Koprivnici prijateljskih gradova iz Slovenije i Mađarske, potom iz susjednih gradova Križevaca, Đurđevca i Ludbrega te Jastrebarskog, kao i iz Zagrebačke županije.

Dan grada Koprivnice- pozdravni govor i cestitka gradonacelnika Misela Jaksica

Posted by Drava.info on Friday, November 3, 2017

 

zatvori